Asansör kumanda kartları, kumanda panoları, acil kurtarma sistemleri gibi sektörün ihtiyaç duyduğu tüm elektronik ürünlerin tasarımını ve üretimi yapan Arkel, büyüyen organizasyonundaki iş süreçlerini kontrol altına almak ve daha verimli yönetmek amacı ile ETG Danışmanlığında Microsoft Dynamics ERP çözümlerini kullanıyor.

arkel elektronik

AR-GE yatırımları sayesinde ürettiği ürünleri ile Reddot “Tasarım Ödülü” ve Design Turkey “İyi Tasarım Ödülü” gibi ödüller alan ARKEL, asansör sanayisinde Türkiye’nin önde gelen elektrik-elektronik üretim firmalarından biridir.

Arkel Elektronik firmasının Microsoft Dynamics ERP ile olan serüvenini Bilgi işlem Sorumlusu Emre ŞENADLI ile konuştuk.

Bize Arkel Elektronik’ten bahseder misiniz?

arkelEmre ŞENADLI: 1998 yılında kurulan Arkel asansör kumanda kartları, kumanda panoları, acil kurtarma sistemleri, revizyon ve alarm setleri imalatını ve sektörde ihtiyaç duyulan diğer elektronik cihazların tasarımını yapmaktadır. ARKEL AR-GE çalışmalarını müşteri istekleri doğrultusunda, modern teknolojinin olanaklarını kullanarak kendi bünyesindeki personeli ile sürdürmektedir.

Genç bir firma olmasına rağmen ARKEL kısa sürede sektörde tercih edilen marka olabilmeyi başarmış, yurtiçindeki pazar payını müşteri memnuniyetini birinci hedef olarak seçmesi, yaptığı işlerdeki özeni, tecrübesi, teknolojik ilerlemeleri takibi, uygun fiyat politikası, müşteriye özel çözümler üretmedeki becerisi, taahhüt edilen sürelerde iş teslim etmesi ile gün geçtikçe arttırmıştır. Sektörde söz sahibi müşteri portföyü ile uzmanlığını paylaşarak günümüz dünyasında ciddi önem arzeden bu sektörde ilerlemeye, yenilenmeye, ürün yelpazesini sürekli genişletmeye devam etmektedir.

İş Süreçlerinizin yönetimi için Neden Microsoft Dynamics ERP’yi seçtiniz?

Emre ŞENADLI: ARKEL, seri üretimin dışında yurt içi ve yurt dışı müşterilerin pano ihtiyacını karşılamak adına, müşteriye özel siparişler almaktadır.

Bu pano siparişleri müşteriye özel olup, her pano siparişinin kendine özgü standart olmayan dinamik ürün reçeteleri vardır.

ERP ürünleri arasında yaptığımız araştırma ve incelemeler sonucunda, Microsoft ERP (Dynamics AX) içinde bulunan Ürün Kurucu (Product Builder) modülünün ihtiyacımıza cevap verebilecek en iyi uygulama olduğuna karar verdik.

Bunun yanı sıra üretim maliyetleri, MRP gibi konuları da en iyi şekilde yönetebilecek, dinamik reçete oluşturabilecek ve sonlu kapasite planlaması yapabilecek en uygun ERP’nin Microsoft ERP (Dynamics AX) olduğuna karar verdik.

Bize Microsoft ERP (Dynamics AX) içinde bulunan Ürün Kurucu (Product Builder) modülündeki uygulamalarınızdan bahseder misiniz?

 

Emre ŞENADLI: Standart reçetesi olmayan pano ürünlerinde ARKEL müşterileri, siparişlerini kendilerine Ürün Kurucu (Product Builder) modülü üzerinden yönetilen, anket cevaplar gibi, onlarca soruya verdikleri cevaplar ile dinamik olarak tüm detayları ile oluşturmaktadırlar.

Siparişi veren müşteri, fiyat teklifi ve teslim tarihi bilgilerini haklı olarak hemen talep etmektedir.

Siparişi alınan panoların yapılabilir bir pano olup olmadığı önce AR-GE birimi tarafından teknik olarak onaylanmakta ve daha sonra ürün reçetesi dinamik olarak oluşturulup, kullanılacak malzeme ve işçilik hesabından sonra gerçek maliyet bilgisi ve teklif rakamları çıkartılmaktadır.

Microsoft ERP (Dynamics AX) projesi sonrasında tüm bu süreç iş akışları (WorkFlow) desteği ile de 10-15 dakika içinde tamamlanabilmektedir.

Ayrıca ERP sistemi, üretim kapasite durumuna bakıp doğru teslim tarihini tespit edebilmektedir. ERP kullanmadan önce bu süreç el ile yürütülmekte ve müşteriye geri dönüş birkaç gün sürmekteyken, Microsoft ERP (Dynamics AX) projesi sonrasında tüm bu süreç iş akışları (WorkFlow) desteği ile de 10-15 dakika içinde tamamlanabilmektedir.

arkel

Projedeki Planlama ve MRP süreçleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Emre ŞENADLI: MRP modülü ile satış tahminleri sonucu esas alınarak, tedarikçilerden alınması gereken hammaddeler tam olarak ihtiyaca göre çalışmaktadır.  MRP sayesinde depolara ihtiyaç kadar hammadde alınması, hem maliyet hem de zaman açısından üretime çok fayda sağlamaktadır.

Tedarik süreleri, satış tahminleri, emniyet stoku gibi birçok parametre ile çalışan MRP tam ihtiyaca cevap verebilmektedir. Çok kısa sürede çalışıp doğru hesap yapması MRP modülünün en önemli avantajıdır.

Satış Sonrası hizmet ve teknik servis süreçleriniz için Microsoft Dynamics ERP’den nasıl faydalandınız?

Emre ŞENADLI: Müşteri memnuniyetinin en önemli olduğu kısımlardan birisi de satış sonrası hizmettir. Gerçekleştirilen Microsoft ERP (Dynamics AX)  projesi sayesinde satış sonrası hizmet yönetimi artık çok daha rahat bir şekilde yürütülmektedir.

Teknik servise gelen arızalı ürünler için malzeme yönetimi ve teknik servis maliyetini artık Microsoft ERP (Dynamics AX) ile hesaplanmaktadır.

arkel

Gelen tüm arızalı ürünler ERP sistemine girildikten sonra, harcanan malzeme ve işçilik, başarılı bir şekilde satış siparişi modülüne entegre olduğundan ve ilgili faturası otomatik oluşturularak, müşteri memnuniyeti yönetilmektedir.

Gelen arızalı ürünler için, müşteriye SMS gönderilmekte olup, müşteri iletişimini de Microsoft ERP (Dynamics AX) üzerinden rahat bir şekilde yönetilmektedir. Tamir edilemeyen ürünler için müşteri indirim kuponları ve özel iskontoların yönetimi de yine birbiri ile tam olarak entegre olan servis ve satış modülleri tarafından, müşteri memnuniyeti ön planda tutulacak şekilde yönetilmektedir.

 

Son olarak ERP Projenizde size destek veren ETG firması hakkında neler söylemek istesiniz?

Emre ŞENADLI: ERP ürünü seçmek kadar, bu ürünü uygulayacak iş ortağı (Partner) firmayı da seçmek zor bir süreç. Microsoft Dynamics ERP ürününe olan hakimiyeti, üretim tecrübesine sahip danışmanları, geniş kadrosu ve başarılı projeleri neticesinde ERP projemizde ETG ile çalışmaya karar verdik.