Fatura masraflarını 300’de, 1’e indiren e-Arşiv fatura ile e-Dönüşüm sektörü büyümeye devam etmektedir.
İnternet üzerinden satış yapan ve cirosu 5 milyon TL üzeri olan mükellefler için e-Arşiv fatura kullanımı zorunlu iken, beklenen yeni tebliğ ile önümüzdeki yıldan itibaren cirosu 1 milyon TL üzeri olan mükelleflerin de e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu hale gelecek. Hem kurumlar arası, hem de son tüketici hedefli fatura gönderme ve arşivleme işlemi sunan e-Arşiv fatura, şirketlere ve tüketicilere birçok avantaj sağlamaktadır.
e-Arşiv fatura, bir işletmenin satışla ilgili tüm kâğıt faturalarını e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere ve son tüketiciye elektronik olarak gönderme imkânı sağlayan bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Son tüketiciye olan faydaları ile e-Arşiv fatura sistemi, müşterilerin de memnuniyetini arttırmaktadır.7900 kayıtlı kullanıcının olduğu e-Arşiv fatura uygulaması, özellikle perakende sektöründeki son kullanıcılar için büyük kolaylıklar sağlabilmektedir.

e-Arşiv fatura zorunluluğu değişiyor

Geçtiğimiz yıllarda internet üzerinden satış yapan ve toplam cirosu 5 milyon TL üzeri olan mükellefler için e-Arşiv fatura kullanımı zorunlu hâle getirilmişti. Yakın zamanda yayımlanması beklenen yeni tebliğ ile önümüzdeki yıldan itibaren cirosu 1 milyon TL üzeri olan tüm mükelleflerin e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu olacak. e-Arşiv fatura kullanımının zorunlu hâle gelmesiyle birlikte, son tüketicilerin hayatlarına daha fazla e-Arşiv fatura girmeye başlayacak. Sunduğu avantajlardan dolayı birçok şirket, e-Arşiv faturaya gönüllü olarak geçiş yapmaktadır. Ayrıca sektörde, birçok küçük ölçekli firmanın da bu uygulamaya gönüllü olarak geçerek tasarruf ve çevreye katkı sağlaması beklenmektedir.
1999 yılından beri dijitalleşme sürecinde olan FIT Solutions’ın CEO’su Koray Gültekin Bahar, e-Arşiv fatura hakkında şunları söyledi: “Dijital dönüşümün avantajlarının farkına varan şirketler zaten gönüllü olarak e-Arşiv fatura uygulamasına geçmeyi tercih ediyor. Zorunluluklar kapsamında binlerce şirketin bu uygulamaya geçmesini bekliyoruz. e-Fatura kullanan şirketler, tek bir basılı faturanın masrafı ile 300 adet e-Fatura gönderebiliyor. e-Arşiv fatura da aynı maliyet avantajları yaratırken, sektörel fayda da sağlıyor. Bu sayede sektörde ciddi bir büyüme ve basılı fatura maliyetinde büyük bir tasarruf bekliyoruz. Şirketler e-Dönüşüm uygulamaları ile büyüme kaydederken, son tüketici de bu avantajlardan faydalanabiliyor” dedi.

Avantajlar saymakla bitmiyor

e-Arşiv fatura uygulamaları maliyet dışında başka avantajlar da sağlamaktadır.
• Fatura göndermek için karşıdaki şirketin e-Fatura’ya kayıtlı olması, hatta muhatabın şirket olması zorunlu olmadığı için son kullanıcılara da e-Arşiv ile fatura gönderilebilmektedir.
• Faturalar elektronik ortamda gönderildiği için dolandırıcılığın önüne geçilmektedir.
• 10 yıl boyunca elektronik ortamda saklanan faturalara her zaman kolayca ulaşılabilmektedir.
• Tüketiciler saklanan faturaları ile ürün iadesi, garanti süreçleri ve fatura itirazlarında faturayı kaybetme derdinden kurtulmaktadır.
• e-Faturalar günlük e-posta trafiğinden ayrı bir adrese yönlendirildiği için e-Faturalarını biriktirmek isteyenler ayrı bir e-posta adresi açmakla uğraşmamaktadır.
• e-Arşiv fatura sistemi daha önceden kullanılan sistemlerle entegre bir şekilde çalışılabildiği için alışılan düzeni değiştirmeye gerek kalmamaktadır.
• Yılda 120 milyon e-fatura işleyen FIT Solutions, 12 bin ağacın kesilmesini önlemektedir.