Türkiye’de gerçek ortam Tax-Free (yolcu beraberi) e-Faturalarından ilki eFinans sistemi üzerinden düzenlendi. Perakende sektörünün ve Tax-Free dünyasının iki devi ile ortaklaşa gerçekleştirilen pilot uygulamada, perakende mağazasından yapılan alışveriş sonrası kesilen Tax-Free e-Fatura GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) aracılığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na dijital ortamda gönderildi ve GTB tarafından onaylanan yolcu beraberi e-Fatura, yine eFinans sistemi üzerinden yetkili aracı kuruma iletildi.

Tax-Free

Yolcu Beraberi Eşya İhracı / Tax-Free Faturası nedir?

Gümrükten malın çıkışı anında fatura veya belgenin ibrazında tahsil edilen KDV iade edilmektedir. Bu şekilde yurt dışında yaşayanların ülke içinde aldıkları hediyelik eşya ve sair malların vergiden arındırılması amaçlamaktadır. Yolcu beraberi eşya faturaları satılan malın cinsini, miktarını, fiyatını ve toplam tutarını belirten ve satıcı tarafından düzenlenerek Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuya verilen belgeyi ifade eder.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ‘Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 454)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 475)’e istinaden, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında düzenleyecekleri faturaların e-Fatura olma zorunluluğu 01.07.2017 tarihine ertelenmiştir. Bu kapsamda olan firmalar istemeleri halinde 1/1/2017 tarihinden itibaren söz konusu faturalarını e-Fatura olarak düzenlemeye başlayabilecekleri gibi 1/7/2017 tarihine kadar matbu (kağıt veya e-Arşiv) fatura da düzenleyebileceklerdir.