İşletmelerin en önemli görevlerinden biri, alanlarında değer yaratmaktır. Günümüzde bir çok alanda değer yaratma imkanı mevcuttur. İyi bir değer yaratabiliyorsa, bu işletme başarılı kabul edilir. Günümüzün iş adamları ise bu alanları keşfedip buralarda yeni işletmeler oluşturuyorlar. İşin asıl önemli kısmı bundan sonra başlıyor; bir değer nasıl yaratılır.

zirve-300x225

Maalesef değer yaratamayan işletmeler günün sonunda varlıklarını sürdüremezler ve yok olurlar.

Başarılı işletmelere baktığımızda bu işletmelerin önemli değerler oluşturduklarını görürüz. Örneğin Google. Tüm elektronik postalarımızı ve fotoraflarımızı saklıyor, dünyanın en gelişmiş arama motorunu ve en iyi akıllı telefon işletim sistemlerinden birini bize sunuyor. Bunlar sadece birkaçı. Başka bir örnek ise Amazon. Dünyanın en büyük kütüphanesi olarak bize hizmet veriyor. Veya Apple. İlk yenilikçi akıllı telefonunu ve müzik çalarını bizlere sundu. Bazı işletmeler çok insana az değer; bazıları ise az insana çok değer sunuyor. Hangisini yaparsanız yapın, bir değer sunduğunuz sürece insanlar işletmenizin başarılı olabilmesi için herzaman yanınızda duracaktır.

Sadece 5 adım

Bir işletme, değer yaratmak için aşağıda yer alan 5 tekrarlanabilir adımı sırasıyla uygular:

Ürün yaratma: Hedef kitlenizin ne istediğini ve/veya neye ihtiyaç duyduklarını keşfedin ve onu karşılayacak ürünü oluşturun
Pazarlamak: Oluşturduğunuz ürün üzerine dikkat çekin ve talep oluşturun
Satış: Ürününüz ile ilgilinen insanları müşterilerinize dönüştürün
Ürünü sunmak: Müşterinize söz verdiğiniz ürünü memnun kalacağı şekilde sunun
Finans: Yeterli kazanç elde ederek işletmenizin devamlılığını sağlayın
Yaratacağınız değer birçok farklı alanda yer alabilir ama hedefiniz her zaman aynı olmalıdır; insanların hayatını biraz daha kolaylaştırmak . Ne tür bir iş yaptığınızın bir önemi yoktur. Bu 5 adımdan birini çıkarttığınızda işletmeniz bir değer oluşturma konusunda başarısız olur. Değer yaratmayan bir işletme ise sadece hobi olmakla kalır. Aynı şekilde kazancı olmayan bir işletme de iflas etmeye mahkum olur.

Kısaca;

Müşteri tarafından istenilen veya ihtiyaç duyulan, beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ödeyebilecekleri bir ücrette, işletmenin kar oranı işletmenin faaliyetlerini devam etmesini sağlayacak şekilde, önce fikir ve devamında değer oluşturulur.

Eğer bu adımlar kulağınıza kolay geliyorsa, bunun sebebi kolay olmalarıdır. Bir iş kurmak zor değildir. Önemli olan işletmenizin başarılı olması ve müşterinizin memnun kalması için bir değer yaratmaktır.

Her başarılı işletmenin altında bu 5 adım yatar. Eğer iş kurarak bir değer yaratmayı planlıyorsanız bu adımları tanımlamaya başlamak ile başlayabilirsiniz.

Yazar: Arman Eker
Kaynak: SAP HABER – http://saphaber.net/sap-erp/isinizin-zirveye-tirmanmasi-icin-uygulamaniz-gereken-5-adim/