ERP HABER – 2005 yılında Canias ERP projesine başlayan Karamancı Holding’in Superlit Boru Türkiye ve Superlit Boru Romanya olmak üzere, MDM, Karel Elektrik ve Voltage Energy şirketlerindeki ERP serüvenini, Bilgi Teknolojileri Sistem Geliştirme Lideri Harun Doyuran ile konuştuk.

ERP HABER: Bize biraz Karamancı Holding’ten, bahsedebilir misiniz?

Harun Doyuran: Türk ticaret ve endüstri sektöründe önemli bir role sahip Karamancı Holding’in ilk şirketi olan Superlit Boru Sanayi A.Ş. 1961 yılında kuruldu.Basınçlı/basınçsız boruların uluslararası standartlara uygun üretimini ve satışını yapmakta olan SUPERLIT bugün son teknoloji ürünü makina ve ekipmanlar ile donatılan yurt içi ve dışındaki modern fabrikalarında, CTP (Cam Elyaf Takviyeli  Polyester) Boru üretim hatları ile geniş alana yayılmış güçlü yurtiçi ve yurtdışı satış aktiviteleri, ürün çeşitliliği ve yüksek kalitesi ile faaliyetini sürdürmektedir.

Karamancı Holding’in bir diğer kuruluşu olan Orta Anadolu, Kayseri’de % 100 Türk sermayesi ile 1953 yılında iplik ve dokuma fabrikası olarak kuruldu. 1986’da ise yeniden yapılanarak denim üretimine başladı. Yıllık 45 milyon metre kumaş üretme kapasitesine sahip fabrika, 156.000 metrekarelik alanda 1.170 çalışanıyla faaliyet gösteriyor.

Karamancı Holding’in enerji sektöründe faaliyet gösteren kuruluşu Karel Elektrik, 1997 yılında kurulmuştur. Bugün sahip olduğu Hidro-Elektrik santralleri ile elektrik üretimi yapmaktır.

superlit canias erp projesi

ERP HABER: Karamancı Holding bir yazılıma, ERP çözümüne ihtiyacı olduğunu nasıl belirledi?

Harun Doyuran: Gelişen teknoloji ile holding bünyesindeki kuruluşların konsolide bir şekilde rapor üretebilmesi ve firmalar bünyesinde tüm süreçlerin elektronik ortamda takip edilerek daha kurumsal bir yapıya sahip olunması gerekliliği sebebi ile ERP arayışlarımız başladı.

ERP HABER: IAS ile nasıl tanıştınız?karamancı holding superlit canias erp projesi

Harun Doyuran: ERP arayışımız neticesinde IAS ile 2005 senesinde tanıştık. 01.01.2006′da da canlı kullanıma geçtik.

ERP HABER: Proje alım sürecinde görüştüğünüz firmalar arasından IAS’yi tercih etme sebebiniz neydi?

Harun Doyuran: Superlit Boru için konuşursak, özellikle stok kodu yapısındaki variant esnekliği sayesinde stoklarımızı daha çeşitli şekilde takip edebileceğimiz anladık. Bununla birlikte CANIAS ERP üzerindeki proje bazlı maliyet yapısı bizim ihtiyaçlarımıza cevap veriyordu.

Ayrıca, farklı özelliklerde kendimize özel geliştirilmesini istediğimiz birçok ekran talebimiz vardı. CANIAS ERP’nin esnek yapısı bunlara olanak sağladığı için IAS firmasını tercih ettik.

ERP HABER: Hangi grup şirketlerinde uyarlama yapıldı? Hangi uygulamalar ve şirketinize özel çözümler kullanılıyor?

Harun Doyuran: Başta Superlit Boru Türkiye ve Romanya olmak üzere, MDM, Karel Elektrik ve Voltage Energy ile Karamancı Holding şirketlerimizde CANIAS ERP kullanıyoruz.

Ağırlıklı olarak Superlit Boru firmamız üzerinde kullanılan ekranların büyük bir bölümü tarafımızdan geliştirilerek sayısız uyarlama yapıldı.

Özellikle Proje bazlı Fiili Maliyet, Teklif, Kapasite Planlama ve MRP, Performans Yönetimi, MIS ekranları ile onlarca mali rapor ekranları Superlit bünyesinde geliştirildi ve başarıyla kullanılıyor.

ERP HABER: CANIAS ERP projesi ile birlikte neler değişti? Ne gibi faydalar sağladı? Şirketinize katkısı ne oldu?

Harun Doyuran: CANIAS ERP kullanmadan önce sadece Muhasebe tarafında verilerimizi dijital ortamda takip ediyorduk.  CANIAS ERP ile birlikte tüm iş süreçlerimizi dijital ortama taşıyarak kontrol altına aldık. Bunun yanında artık Proje bazlı teklif verip gerçek maliyetlerimizi takip edebiliyoruz.

Kapasite planlamamızı yaptıktan sonra MRP sayesinde Satınalma departmanımıza doğru veriyi göndererek özellikle stok maliyetlerimizi minimuma indirdik. Artık bir teklif siparişe dönüştüğü anda ilgili olan tüm departmanlarımızın ekranları MRP sayesinde güncellenerek anlık olarak doğru veriye ulaşıyoruz. Böylece sadece ihtiyaca göre hammadde satınalması yapıyoruz. Bunun yanında Kapasite planlama ekranlarımız sayesinde üretim planları ve iş emirlerini daha kontrollü bir şekilde oluşturarak hatalı üretim ihtimalini sıfıra indirdik.

Satış teklifleri üzerinde çalıştırdığımız standart maliyetler sayesinde verdiğimiz tekliflerdeki karlılık oranlarımızı görebiliyor ve raporlayabiliyoruz.

Üst yönetimin istediği tüm finansal analiz raporları ile MIS ekranları şu anda aktif bir şekilde başarıyla kullanılıyor.

Süreçlerimizdeki onay mekanizmalarını ERP içerisinde takip ederek, hem kağıt trafiğini ortadan kaldırdık, hem de tüm süreçlerimizi kontrol altına aldık.

Kısacası bu ve daha bahsetmediğim bunlar gibi birçok ekran sayesinde, CANIAS ERP projesi firmamızın tüm iş süreçlerini bir düzene sokarak, doğru veriye zamanında ulaşmamızı sağladı. Maliyetlerimiz düşerken verimliliğimiz arttı.

ERP HABER: Karamancı Holding için CANIAS ERP projesinin önemi nedir?

Harun Doyuran: Holding Yönetimi, projenin başından sonuna kadar desteğini hiç bir şekilde maddi ve manevi CANIAS ERP üzerinden çekmedi. Her zaman inandılar ve sonucunu aldılar. Şu anda geldiğimiz nokta Superlit ve grup şirketleri için büyük bir başarıdır.

ERP HABER: Karamancı Holding’in ERP projesindeki gelecek planları ya da son yapılan çalışmalar nelerdir?

Harun Doyuran: Karamancı Holding şirketlerimiz ile, Karel Elektrik ve Voltage Energy firmalarımızı 2012 başında 6.02 versiyonundan başarı ile 6.03 versiyonuna geçirdik. Yeni TTK’nın getirecekleri ile birlikte Superlit Boru firmamızı da 2013 içerisinde yeni versiyon 6.03′e geçirmeyi düşünüyoruz. Superlit tarafında çok fazla geliştirmemiz olduğu için bu geçişi kontrollü bir şekilde yapmak istiyoruz.

Geçiş için proje planlarımızı oluşturduk. 2012 senesini yeni TTK’nın getireceklerini bekleyerek ve tüm süreçlerimizin analizini yaparak geçireceğiz. 2013 başında geçiş işlemlerine start vereceğiz.

ERP HABER: Büyümek ve markalaşmak isteyen bir firmaya ERP’nin katkısı olur mu? Sizce ERP’nin kurumsallaşmaya katkısı nedir?

Harun Doyuran: Büyümek ve Markalaşmak isteyen firmalar için bence atılması gereken en önemli adım bir ERP sistemi kurmaktır. Çünkü dışarıdan ERP sistemleri bir bilgisayar programı gibi görünse de, aslında sadece bir program değildir. ERP bir iş süreçleri bütünüdür. Firmanıza sadece bir yazılım kurmazsınız, yazılımla birlikte tüm departmanlarınızın süreçlerini de yeniden kurarsınız. Dolayısıyla tüm iş süreçleriniz otomatik olarak bir düzene girer ve kaynaklarınızı doğru bir şekilde kontrol edip planlayarak farkında olmadan kurumsallaşırsınız. Zaten adı üzerinde Kurumsal Kaynak Planlaması…

ERP HABER: ERP projelerindeki başarı sizce neye bağlı? Başarısız olan firmalar nerelerde hata yapıyor?

Harun Doyuran: ERP projelerindeki başarı öncelikli olarak Firma üst yönetiminin desteğine ve inancına bağlıdır. Biz Karamancı Holding’de bu sayede projeye bir adım önde başladık.Bunun yanında firmanıza uygun yazılım seçimi çok önemlidir. ERP yazılımının mutlaka esnek olması gereklidir, aksi durumda kullanıcıları memnun edememe riski ile birlikte üst yönetimi de memnun edememe durumu söz konusu olabilir. Yazılım ne kadar iyi ve ismi olan bir yazılım olursa olsun, üst yönetim memnun olmadığı ve desteğini azalttığı anda başarısızlık riski artar.

CANIAS ERP projesi firmamızın tüm iş süreçlerini bir düzene sokarak, doğru veriye zamanında ulaşmamızı sağladı. Maliyetlerimiz düşerken verimliliğimiz arttı.
Ayrıca firmalar mutlaka kendi bünyelerinde bir IT departmanı ve ERP projesi için yetkin bir proje yöneticisi tayin etmelidirler. Bu proje yöneticisinin özellikle Endüstri Mühendisi olmasını şiddetle öneriyorum, çünkü sahip oldukları vizyon gereği Endüstri Mühendisleri sorunlara yorum yaparak çözüm odaklı yaklaşabilir ve oluşabilecek kaos ortamlarını başarılı bir şekilde yönetebilirler.

Karamancı Holdingde şu anda çok güçlü bir IT Departmanımız var. Bu sayede kullanıcılara ve üst yönetime her konuda tam destek vererek operasyonlarımıza başarı ile devam ediyoruz.

Son olarak yazılımı satın aldığınız firmadan alacağınız destek çok önemli. Bugün biz IAS firmasından her konuda çok rahatlıkla destek alabiliyoruz. Projenin kurulum ve gelişim aşamalarında IAS firmasının verdiği destek sayesinde başarıya ulaştık. Dolayısıyla seçilen firma çok önemli. Destek almadan ERP projeleri başarıya ulaşamaz.

ERP HABER: Boru ve aksesuar sektöründe ERP kullanımı konusunda tavsiyeleriniz nedir?

Harun Doyuran: Özellikle proje bazlı çalışan ve maliyetlerini takip etmek isteyen firmaların mutlaka bir ERP sistemi kullanması gereklidir. Aksi durumda gerçek maliyetlerini takip etmeleri çok zorlaşır. Excel’de Takip ettiklerini zannederler. Ancak gerçek anlamda tüm kalemleriyle doğru bir şekilde takip edemiyorlardır. Biz şu anda Superlit Boru’da gerçek maliyetlerimizi hatasız bir şekilde görebiliyor ve proje tekliflerimizi buna göre fiyatlandırıyoruz. Bunun için saatlerce hesap yapmamızda gerekmiyor. Tek butona basmamız yeterli. Böylece sahada satış yapan ekibimiz teklifinin karlılık oranını anında görebiliyor.

Bunun yanında stoklarımız ve üretim süreçlerimiz çok düzenli ve hatasız devam ediyor. Özellikle kapasite planlama ve MRP sayesinde hammadde alımlarımız çok kontrollü bir şekilde devam ediyor.

ERP HABER: Genel olarak ERP projesine başlayacak bir firmaya tavsiye ve önerileriniz ne olur?

Harun Doyuran: ERP Projesine başlayacak bir firma mutlaka en başta kendi proje yöneticisini belirleyip, sistem analizlerini yapmaya başlamadır. Bu konuda anlaşılan yazılım firmasından gelecek ERP Danışmanlarının yönlendirmelerini iyi dinleyip uygulamak çok önemlidir.  Üst yönetimin tam desteği, planlı ve sabırlı bir çalışma ile başarılı olunmaması için hiç bir sebep yoktur.

Aslında önemli olan ne istediğini bilerek kararlı bir şekilde onu uygulamaktır. Eğer ERP projesine başlayan bir firma ne istediğini kesin şekilde biliyorsa, kararlı bir şekilde onu uygulamalıdır.