ERP HABER – OPET’te, 2008 yılında ‘Yüzde 100 SAP Netweaver’ sloganı ile farklı ERP projelerine başlandı.

OPET Petrolcülük A.Ş, perakende satışlar, ticari ve endüstriyel yakıtlar, madeni yağlar, depolama ve uluslararası ticaret konularında faaliyet gösteriyor. Koç Holding Enerji Grubu’nun, 2002 yılı sonunda yüzde 50’sine ortak olduğu OPET, kuruluşundan bu yana, altyapı ve bilişim alanındaki yeni teknolojilere aralıksız yatırım yapıyor.

OPET’te, 2008 yılında ‘Yüzde 100 Netweaver’ sloganı ile SAP Netweaver Portal, Netweaver Mobil Raporlama, Netweaver PI (XI) Entegrasyonları, Paro Puan Entegrasyonu, Opet istasyonlarındaki pompaların merkezdeki İş Zekası (Netweaver BI) sistemi ile entegrasyonu gibi farklı projelere başlandı. Bu projeler, FIT Teknoloji Danışmanları, Opet SAP projeler ekibi ve Koç Sistem koordinasyonunda ele alınarak gerçekleştirildi ve hedeflenen tarih ve kapsam dahilinde hayata geçirildi.

Yüzde 100 SAP Netweaver teknolojileri kullanılarak yapılan projede, öncelikle OPET ve bayileri tamamiyle dinamik içerikli SAP Portal altyapısına sahip oldular. Bayilere, ihtiyaç duydukları güncel finans ve satış dağıtım verileri sunuldu. Veri Ambarı üzerinde olan iş zekası bilgi küplerinin işlenmesi ile üretilen çeşitli BI raporları da yine bayilerin hizmetine sunuldu.

SAP PI (XI) sistemi ile Koç Paro sistemi entegrasyonu sağlandı. Bu süreçle birlikle, PI üzerinde BPM (Business Process Management) araçları ile süreçlerin izlenilebilirliği otomatize edildi. Opet istasyonlarında kullanılan pompalar 3. Parti bir yazılım ile merkeze bilgi ulaştırmakta idi. Bu bilgilerin PI Entegrasyon katmanı ile BI sistemine aktarılması sayesinde, gerek SAP Portal gerekse sahada bulunan ekip mobil cihazları ile anlık satış verilerine ulaşabilir hale getirildi.

Saha ekibinde mevcut olan cep telefonları ile hem ECC 6.0 hem de BI sistemi entegre edildi. Bayi Alış ve Hedef Karşılaştırmaları, Pompa Satış Rakamları, Bayi Alış ve Pompa Satış Karşılaştırmaları, İstasyonların Tarihsel Karşılaştırmaları, Müşteri Raporları (Muhasebe, Satış) gibi, saha ekibinin günlük operasyonlarını kolaylaştıracak iş süreçleri mobilize hale getirildi.

Bütün bu süreçler kurgulanırken, SAP eSOA mimarisi kullanıldı ve bu yapının avantajlarından yüksek oranda yararlanıldı.