ERP alanında dünyanın önde gelen markalarından biri olan  SAP, 2016’nın üçüncü çeyreğinde IFRS bulut abonelikleri ve destek gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 büyüyerek 769 milyon Euro’ya ulaştı. İşletme nakit akışı üçüncü çeyrekte yüzde 52, yılbaşından bugüne ise %12 artış gösterdi.

SAP 2016 üçüncü çeyrek

  • IFRS bulut ve yazılım gelirleri %8, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri %9 (sabit kurda) arttı.
  • IFRS bulut gelirleri %28, IFRS olmayan bulut gelirleri ise %29 (sabit kurda) yükseldi.
  • IFRS olmayan faaliyet kârı %1 (sabit kurda) artarken, IFRS faaliyet kârı %9 düştü.
  • İşletme nakit akışı üçüncü çeyrekte %52, yılın aynı dönemine oranla %12 artış gösterdi.
  • SAP S/4HANA, 4100’den fazla müşteriyle dijital dönüşüme liderlik ediyor.

ERP alanında dünyanın önde gelen markalarından biri olan  SAP SE (NYSE: SAP), 30 Eylül 2016’da sona eren yılın üçüncü çeyreğine ilişkin 9 aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

SAP’nin üçüncü çeyrek IFRS bulut abonelikleri ve destek gelirleri önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 artarak 769 milyon Euro’ya ulaştı. IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirleri ise bir yıl önceye göre yüzde 28 artarak (sabit kurda yüzde 29) 769 milyon Euro olarak gerçekleşti. Yeni bulut abonelikleri1 üçüncü çeyrekte yüzde 24 arttı (sabit kurda yüzde 24) ve 265 milyon Euro’ya yükseldi.

SAP, bulut uygulamalarının hızla yaygınlaşması ve destek gelirlerindeki sağlam büyümesiyle, daha öngörülebilir gelirlerin payını artırmaya devam etti. Toplam bulut abonelikleri ve destek gelirleri ve yazılım destek gelirleri, 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1 artışla tüm gelirin yüzde 64’ünü oluşturdu.

SAP, bulut ve yazılım gelirlerindeki büyümeyle ana rakiplerini geride bıraktı. IFRS bulut ve yazılım gelirleri yüzde 8’lik artışla 4,45 milyar Euro oldu. IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri de yüzde 8’lik artışla 4,46 milyara Euro’ya ulaştı (sabit kurda yüzde 9).

SAP’nin IFRS faaliyet kârı yüzde 9 düşerek 1,10 milyar Euro oldu. Bu düşüş, SAP’nin üçüncü çeyrekte hisse fiyatındaki değer artışının ardından hisse performansına bağlı ödemelerdeki artıştan kaynaklandı. IFRS olmayan faaliyet kârı yüzde 1 artışla 1,64 milyar Euro oldu. IFRS hisse başına kar oranı yüzde 19 

1] Yeni bulut siparişleri, bulut abonelikleri ve destek gelirleri olarak sınıflandırılması beklenen ve belirli bir dönemde yeni müşteri satın almalarından ve mevcut müşterilerin ek satın almalarından kaynaklanan sipariş girişlerinden oluşmaktadır. Mevcut sözleşmelerin yenilenmesine ilişkin siparişler dahil değildir. Sipariş tutarının taahhüt edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, kullanım başına ödeme yapılan ve minimum tüketim taahhüdü verilmeyen iş ağı işlem ücretleri bu tutara yansıtılmamaktadır (örn. SAP Ariba ve SAP Fieldglass işlem bazlı ücretleri). Dahil edilen tutarlar genellikle yıllık olarak hesaplanmaktadır.

düşerek 0,61 Euro olarak belirlendi. IFRS olmayan hisse başına kar oranı ise yüzde 7 düşüşle 0,91 Euro oldu. Bu gerileme, daha yüksek hisse performansına bağlı ödemeler (sadece IFRS) ve daha düşük faaliyet dışı ve finansal gelirlerden kaynaklandı.

30 Eylül’de biten dokuz aylık dönemde, işletme nakit akışı, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 artışla 3,63 milyar Euro olarak gerçekleşti (2015: 3,24 milyar Euro) ve serbest nakit akışı önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artarak 2,96 milyar Euro’ya ulaştı (2015: 2,82 milyar Euro).

2016 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren SAP CEO’su Bill McDermott şöyle konuştu: “SAP portföyünün müşteriler tarafından güçlü bir şekilde benimsenmesi sayesinde, beklentileri aşan sonuçlar elde ediyoruz. SAP S/4HANA’nın getirdiği inovasyon ile tarihimizde benzeri görülmemiş bir hız kazandık ve bu da bütün SAP bulut çözümlerinin performansını daha da artırıyor. SAP olarak büyüme odaklı bir şirketiz ve bu güvenle, tüm yıl için hedeflerimizi yükseltiyoruz.”

SAP üçüncü çeyrek

SAP CFO’su (SAP Finans Başkanı) Luka Mucic ise şirketin üçüncü çeyrek büyüme sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Üçüncü çeyrekte büyüme ivmemizi sürdürürken önemli çalışmalara imza attık. Yılın başında belirlediğimiz hedeflerin en üst noktasına doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Güçlü ürün portföyümüzün desteğiyle, dördüncü çeyreği de aynı derecede güçlü bir büyümeyle tamamlayacağımıza eminiz.”

SAP 2016 üçüncü çeyrek sonuçlarını kaynağından incelemek için tıklayın.

2016 Üçüncü Çeyrekte Öne Çıkanlar 

SAP S/4HANA ve SAP HANA Bulut Platformu

SAP, 2016’nın üçüncü çeyreğinde 400’den fazla SAP S/4HANA müşterisi kazandı ve bunların yaklaşık yüzde 40’ı yeni SAP müşterileri oldu. Müşteriler, son derece sadeleştirilmiş bir mimari üzerinde işlerini gerçek-zamanlı yönetmenin avantajlarından faydalanmaya devam ediyor. SAP HANA Cloud Platform ile müşteriler hızlı geliştirme araçları ile kısa sürede yeni uygulamalar geliştirme, mevcut uygulamalara ek fonksiyonlar ekleme ve bunları diğer uygulamalar ile kolay bir şekilde entegre etme imkanına kavuşuyorlar. SAP HANA Bulut Platformu, pek çok farklı cihaz ve makine ile bağlantı sağlayarak Nesnelerin İnterneti (IoT) devriminde de önemli rol oynuyor. SAP IoT teknolojisiyle, İtalya’nın en büyük demiryolu şirketi Trenitalia gibi SAP müşterileri ulaşım araçlarını birbirine bağlayarak sensörlerden gelen gerçek-zamanlı öngörülerle varlık yönetiminde devrim yaratıyorlar.

SuccessFactors ile İnsan Kaynakları Yönetiminde Hızlı Adımlar

SAP, bulut tabanlı İnsan Kaynakları Yönetimi çözümleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. SAP, tüm sürekli ve belirli süreli istihdam süreçlerinde dünya genelinde tam kapsamlı iş gücü yönetimi çözümleri sunuyor. SAP, açık pozisyonlara uygun özgeçmişleri otomatik eşleştirme ve objektif değerlendirme için makine öğrenmesi (machine learning) gibi akıllı servisler sunarken çeşitliliği ve katılımı destekliyor. İnsan Kaynakları Yönetimi çözümlerinin çekirdeğini oluşturan SAP SuccessFactors Çalışan Merkezi müşterilerinin sayısı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 1350’yi aştı.

Satış, Pazarlama ve Ticaret Çözümlerinde Büyüme Sürüyor

SAP, giderek artan Omni-channel dünyası için müşteri bağlılığı sağlayan satış, pazarlama ve ticaret çözümlerini kusursuz bir şekilde birleştiriyor. SAP’nin sunduğu Hybris çözümü perakende, telekomünikasyon, finansal hizmetler, kamu ve üretim sektörü gibi geniş bir yelpazede hem B2C hem de B2B hizmeti veriyor. SAP aynı zamanda, işletmelerin ön ve arka ofislerini gerçek-zamanlı olarak birbirine bağlayıp tek bir ‘uçtan uca’ değer zinciri içinde e-ticaret yapılmasını sağlayan benzersiz çözümler sunuyor. Üçüncü çeyrekte Satış, Pazarlama ve Ticaret Çözümleri’nde önceki yılın aynı dönemine oranla çift haneli müşteri artışı kaydedildi.

Ariba iş ağına bağlı olarak ticaret yapan yaklaşık 2,4 milyon şirketin toplam ticaret hacmi 840 milyar Dolar’ı aştı 

SAP, giderek daha da birbirine bağlı hale gelen dünyada her ölçekten müşterisine destek sağlıyor. Ariba, Fieldglass ve Concur‘dan oluşan SAP iş ağları çözümleri; müşteriler, tedarikçiler, iş ortaklarından oluşan geniş bir ekosistemi birbirine bağlıyor ve bu iş ağları çözümleri SAP’nin sunduğu diğer çözümlerle uyumlu ve sürekli gelişen bir sinerji sağlıyor. 

SAP İş Ağı segmentindeki bulut abonelikleri ve destek gelirleri üçüncü çeyrekte sabit kurda yüzde 17 artış gösterdi. 

Birbirine bağlı yaklaşık 2,4 milyon şirket, Ariba ağı üzerinde 840 milyar ABD dolarını aşan tutarda ticaret yaptı; 44 milyondan fazla son kullanıcı Concur ile seyahat ve masraf işlemlerini kolayca tamamladı. SAP müşterileri son 12 ayda Fieldglass platformu ile yaklaşık 130 ülkede 2,8 milyondan fazla esnek çalışanın işlemlerini yönetti.

Bölgelere Göre Gelir Performansı 

SAP, EMEA bölgesinde güçlü bir performans gösterdi; IFRS bulut ve yazılım gelirlerini yüzde 6, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerini ise yüzde 8 (sabit kurda) oranında artırdı. IFRS bulut abonelikleri ve destek gelirleri yüzde 34, IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirleri ise yüzde 38 (sabit kurda) oranında yükseldi. SAP, EMEA bölgesinde Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Güney Afrika ve Türkiye’deki yazılım lisansı gelirlerinde çift haneli büyüme sağladı.

Amerika bölgesinde SAP, IFRS bulut ve yazılım gelirlerini yüzde 9, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerini ise yüzde 9 (sabit kurda) artırdı. IFRS bulut aboneliklerini ve destek gelirlerini yüzde 24, IFRS olmayan bulut aboneliklerini ve destek gelirlerini de yüzde 24 (sabit kurda) oranlarında artırdı. Latin Amerika’da makroekonomik istikrarsızlığın sürmesine karşın, SAP Brezilya ve Meksika’da yazılım lisansları gelirlerinde güçlü bir çift haneli büyüme sergiledi.

Asya-Pasifik-Japonya bölgesinde ise IFRS bulut ve yazılım gelirleri yüzde 13 artış gösterirken, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri yüzde 8 (sabit kurda) arttı. IFRS bulut abonelikleri ve destek geliri yüzde 50, IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek geliri yüzde 46 (sabit kurda) oranında büyüdü. Bölgede SAP Japonya, Malezya ve Singapur’da çift haneli yazılım lisansı gelirine sahip oldu. SAP’nin Büyük Çin bölgesindeki yazılım lisansları geliri de önemli bir artış gösterdi.

SAP’nin 2016’ya ait öngörüleri;

SAP, 2016 yılının tamamı için hedeflerini yükseltti:

  • SAP, IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirlerinde 2016 yılını sabit kurda 3,00-3,05 milyar Euro aralığında (2015: 2,30 milyar) olmasını hedefliyor. Bu aralığının üst sınırı, sabit kurda %33 büyüme oranı anlamına geliyor.
  • SAP, 2016 yılının tamamında IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde sabit kurda yüzde 6,5 ile 8,5 aralığında (2015: 17,23 milyar Euro) artış bekliyor.
  • SAP, 2016 yılı tamamında IFRS olmayan faaliyet kârının sabit kurda 6,5 milyar ile 6,7 milyar Euro aralığında olmasını bekliyor (2015: 6,35 milyar Euro). 

Şirketin 2016 öngörülerinin sabit kur üzerinden hesaplanmasına karşın, mevcut rakamların döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkileneceği tahmin ediliyor. Yılın geri kalanında kurlar Eylül 2016 seviyesinde kalırsa, dördüncü çeyrekte ve 2016’nın tamamında kur oranlarının IFRS olmayan bulut ve yazılım geliri büyümesine etkisinin yüzde -3 ile -1 puan aralığında; dördüncü çeyrekte ve 2016’nın tamamında IFRS olmayan faaliyet kârı artışına etkisinin ise yüzde -2 ile 0 arasında olmasını bekliyor.