Petlas, AKO Jant, AKO Akü, Sumitomo Rubber gibi Türkiye’nin öncü firmalarını bünyesinde barındıran AKO ve grup firmaları iş süreçlerinin yönetiminde ERP sistemi olarak kurumsal yazılımın liderlerinden IFS’i tercih etti.

Abdulkadir Özcan AKO

Türkiye’nin 107. büyük sanayi kuruluşu olan Petlas, Türk- Japon ortaklığı olan Sumitomo Rubber, Ako Jant, Ako Akü, Ako Lastik Kaplama, Özcan Mühendislik gibi pek çok öncü firmayı ve Türkiye’ye getirdiği dünyanın sayılı markalarını bünyesinde barındıran AKO, IFS ile verimli ve izlenebilir süreçler, kontrol edilebilir maliyetler ve konsolide bir yapı kurmayı hedefliyor.

1955 yılından bu yana Türk otomotiv sektörüne hizmet veren AKO (Abdulkadir Özcan AŞ).’de, bu yılbaşında imzalanan ve tüm grup firmalarının da dahil olduğu anlaşmayla IFS kurulumlarına başlandı. Yüzde yüz yerli sermaye ile lastik üretimi yapan tek kuruluş unvanına sahip AKO’nun baştan sona tüm süreçlerinin kapsam içine alındığı IFS ERP projesinde canlıya geçiş tarihi 1.1.2017 olarak belirlendi.

AKO, IFS ERP Projesi kapsamında Üretim Yönetimi, Planlama Yönetimi ve Sonlu Kapasite Planlama, Finans ve Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Satış ve Pazarlama, Kalite ve Doküman Yönetimi, Bakım Yönetimi, Ar&Ge, Mühendislik, PLM ve PDM uygulamaları, Tedarik Zinciri Yönetimi, E-Defter, E-Fatura, E Arşiv ve diğer modüllerin ileri seviye çözümleri kullanılacak.

Geçtiğimiz yıl başlayan seçim sürecinde AKO, ERP seçim kurulu global ERP yazılımları ile demo, workshop ve PoC çalışmaları yaptı. Bu çalışmalara ek olarak ERP firmalarının tamamlanan referans projeleri ziyaret edildi ve ayrıntılı bir raporla projeler değerlendirildi. 1 yılı aşkın süre alan ve çok detaylı incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda yüksek müşteri memnuniyeti, modern mimarisi, kolay kullanımı ile uçtan uca çözüm sunan IFS Applications’a karar verildi.

IFS’in Türkiye’de 200’ü aşkın müşterisinde proje süreçlerinde elde edilen sonuçlar, yatırım geri dönüşü gibi kriterler incelendiğinde çıkan sonuçlarda IFS müşterilerinin rakiplerine göre bir adım önde olması, IFS’nin kullanıcı dostu ekranları, Ar&Ge ve Tasarım başlığı altında yer olan tüm mühendislik süreçlerinin IFS çözümlerini kullanarak uyarlanabilmesi, entegre bir Sonlu Kapasite Planlama modülünün olması ve geniş entegrasyon olanakları gibi pek çok uygulama ve özellik ERP sistemi olarak IFS Applications’un tercih edilmesinde etkili oldu.

ERP süreci ve IFS Türkiye ile yaptıkları iş birliği hakkında bilgi veren AKO Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Mehmet Şahin: “Yapılan tüm değerlendirmeler ve incelemeler doğrultusunda AKO için en doğru kararı verdiğimize inanıyoruz. ERP sayesinde kurumsal bilgi bankası oluşturarak birimler arası bilgi paylaşımının en hatasız şekilde sağlanmasını amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra AKO’ya bağlı tüm marka ve birimlerde veri kaydetme ve veri işleme süreci hızlanarak hata oranı düşecek. Bu da hem operasyonel anlamda hem de karar alma anlamında bize dinamizm sağlayacaktır.” dedi.

IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ise yapılan anlaşmaya ilişkin şunları söyledi. “ Petlas, Sumitomo Rubber gibi Türkiye’nin önemli üretim tesislerini bünyesinde bulunduran Türkiye’nin otomotiv devlerinden olan AKO ile iş ortaklığı yapmak bizim için büyük mutluluk. AKO’nun bu yenilenme ve dönüşüm sürecinde IFS Türkiye olarak yanlarında bulunmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.