Bu içerik dikkatinizi çektiyse ya bir ERP uygulaması ile dövmenin hiçbir ortak noktası olmadığını ve sadece sizin dikkatinizi çekmek için böyle bir başlık kullandığımı düşündünüz ya da hem bir dövme yaptırdınız hem de ERP uygulama süreci yaşadınız!

Kısaca bu başlığın arka planından bahsetmem gerekirse; bir süre ERP sektöründe yer aldım ve aynı zamanda ERP uygulama sürecine birçok defa tanık oldum . Bununla birlikte bir dövme tutkunu olarak birçok kez dövme yaptırdım ve zaman zaman süreci zevkle izledim. Dolayısıyla her iki duruma da teorik anlamda oldukça hâkim olduğumu söyleyebiliriz. Bu teorik anlamda hakimiyet sağladığım iki konuyu birleştirdiğimde ise gerçekten oldukça önemli ortak noktaları olduğunu düşünüyorum.

Dövme-ERP-uygulaması

Şimdi başlığa dönecek olursak; bir dövme yaptırmak ile ERP uygulaması arasındaki benzerlikler nelerdir?

Acıyacak!

Dövme acıtır ve ERP uygulamaları da acıtır! Size acımadığını söyleyenler varsa yalan söylediklerinden ya da bu iki süreci de hiç yaşamadıklarından emin olabilirsiniz. Bununla birlikte acının da birçok seviyesi ve bu seviyeyi önceden belirleyen faktörler olduğu gibi hafifletmek için de birçok yöntem vardır.

Örneğin, boyut, kapsam ve konumlandırma, bu göreceli acının miktarını belirleyen faktörlerdir. Üst kolunuza yaptıracağınız küçük bir dövme, kaburgalarınıza yaptıracağınız devasa bir dövme kadar kötü bir şekilde acıtmaz. Tıpkı yeni yazılımları küçük, hedefe yönelik bir alana yaymak gibi, herkesin kullandığı bir sistemi değiştirmek kadar “acıtmıyor”. Bu durumda kaburgalarınıza büyük ve detaylı bir dövme yaptırmanın sizi korkutması mı gerekiyor? Ya da işinizin tüm yönlerini etkileyen yeni bir sistemi uygulamanın? Kesinlikle hayır! Sadece buna göre hazırlamanız gerektiği anlamına geliyor.

Her iki durumda da acıyı daha az hissedilir hale getirmek mümkün! Bol su içerek ve iyice dinlenerek dövmenizin acısını daha az hissedilir hale getirebilirsiniz. Bir ERP uygulamasını daha az sancılı hale getirmek için ise uygun proje yönetimi, kapsam ve beklentilerin belirlenmesi, tanımlanmış ve gerçekleştirilebilir hedeflere sahip olmalısınız.

Değişim zor olsa da bu değişimin vücudunuza ya da işinize getireceklerini düşünerek, zorlu sürece hazırlıklı olmak tüm acıyı katlanılabilir hale getirecektir.

Bittikten Sonra Geri Dönüşü Çok Zor

Dövmelerin ne kadar kalıcı olduğunu söylemeye gerek yok. Tabii ki lazer ile sildirme işlemi uygulayabilirsiniz fakat bu genellikle size daha fazla maliyet ve acı getirir. Bir diğer seçenek ise var olan dövme üzerinde değişiklikler yaparak istediğiniz şekli vermeyi bir kez daha denemektir.

ERP uygulamaları için de aynı şey geçerlidir. Sistem kurulduktan sonra kaldırmak ya da yeni bir çözüm getirmek hem maliyetli hem de oldukça zordur. En iyi durum senaryosu ise genellikle ERP sisteminin nasıl uygulanacağını yeniden değerlendirmek ve daha sonra istekleriniz doğrultusunda eğer esnek bir sistem tercih ettiyseniz yeni modüller eklemektir. Bu durum biraz oldun hayatınızı kolaylaştırsa da günün sonunda en uygun çözüm olmadığının farkına varırsınız.

İşte bu nedenle doğru ERP çözümünü (veya dövme tasarımını) ve doğru uygulama ekibini (veya dövme sanatçısını) seçerken dikkatli olmanız gerekmektedir.

İyi Olanlar Ucuz Değil, Ucuz Olanlar İyi Değil

Dövme tutkunları arasında “İyi dövmeler ucuz değildir ve ucuz dövmeler iyi değildir” şeklinde bir söz vardır. Aynı söz ERP uygulamaları için de %100 geçerlidir.

Kuşkusuz bu ERP uygulamalarının pahalı olması gerektiği anlamına gelmiyor. Bir ERP uygulamasının işinizle tam anlamıyla uyumlu olması gerekir. Bazı yazılım sağlayıcılar sadece yazılım satarlar ve bu yazılımlar işinize tam anlamıyla çözüm getirmeyebilir. Dolayısıyla bu noktada işinizin ihtiyaçlarını doğru belirlemeniz kritik bir önem taşımaktadır.

Bir dövme dükkanına girdiğinizi ve dövme sanatçısının tasarladığı herhangi bir dövmeyi seçtiğinizi düşünün. Daha sonrasında da dövme sanatçısının size dövme makinası ve mürekkebi uzatarak, dövmeyi kendiniz yapmanız gerektiğini söylediğini düşündüğünüzde bu yazılım sağlayıcıların size vadettikleri yazılımın kalitesini çok daha iyi anlayabilirsiniz. İyi bir ERP uygulaması bilinçle ve aynı zamanda bütçeyi de düşünerek seçilmelidir.

Kısacası bir dövme yaptırırken de işiniz için bir ERP uygulaması yaparken de bazı riskler ve gereklilikler her zaman olacaktır. Bu riskleri ve ihtiyaçlarınızı doğru belirlediğiniz sürece süreci başarıyla tamamlayarak, istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.