2015 değerlendirme röportajlarımız için bir araya geldiğimiz eFinans Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez, özel entegratör olarak 2016 yılında da e-Fatura sistemine girecek olan mükellef katılımlarını karşılamak için altyapı ve geliştirme çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Dönmez, sektörel bazlı olarak 2016 yılında eFinans’ın Pazar payını %40 arttırmayı hedeflediklerini belirtti…

e-Finans Okan Dönmez

2015’i nasıl geçirdiniz ve neler yapıldı değerlendirebilir misiniz?

eFinans olarak 2015 yılında, amiral gemimiz e-Fatura ile birlikte sunduğumuz e-Defter’in yanına e-Arşiv ve KEP’i (Kayıtlı Elektronik Posta) ekledik ve sektöre sunduk. 2015 yılında bu dört e-Dönüşüm ürününü bir arada sunabilen tek firma olduk.

2015 yılında yeni firmalar hizmet almaya başladı. Yeni lisans alan firmalar da oldu. 2015’in ikinci ve üçüncü çeyreği yoğun geçen bir dönemdi ve biz o dönemlerde ürün yatırımlarına öncelik verdik. Bu dönemde KEP ve e-Arşiv çözümlerini ürün gamımıza ekleyip bunların altyapı çalışmalarını bitirdik. Şubat ayında çıkartılan UBL 2.1 kılavuzunun çalışmalarını tamamlayıp yeni tebliğ sonrasında Mayıs ayında ilk çalışmaları entegrasyon müşterilerimiz ile gerçekleştirdik. Müşterilerimize, UBL 2.1 seminerleri ile onları nelerin beklediğini, ne gibi yatırımlara gereksinim duyacaklarını anlattık. ERP bağımsız olarak Türkiye’nin ilk 500’ündeki 200’e yakın firmaya hizmet veren, sektördeki en büyük entegratör firmayız. Yeni tebliğe hazırlık mahiyetindeki çalışmalarımızı Ağustos ayında başlatmıştık. Mayıs’tan Aralık’a kadar Türkiye’nin 30 farklı il ve ilçesinde verdiğimiz 30 seminer ile yaklaşık 5.000 kişiyi sektördeki gelişmelerle, ürün ve hizmetlerimiz ile ilgili bilgilendirdik. Aralık ayı itibari ile 10 bine yakın müşteriye ulaştık. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğinde e-Fatura’ya geçişi zorunlu tutulan, 2014 yılı cirosu 10 milyon ve üzeri olan firmalara ait herhangi bir iletişim bilgisi bulunmuyordu. Bu noktada, seminerler hedef kitlemize ulaşmamızda önemli rol oynadı. Altyapı çalışmalarımız ve çalışanlarımızın özverileri sayesinde 4 Ocak’ta 800 müşterimiz otomatik olarak e-Fatura aktivasyonlarını gerçekleştirdiler. Kalan müşterilerimiz de eksiklerini tamamlayarak, bizim de verdiğimiz destek ile aktivasyonlarını tamamladı. Bir önceki tebliğ ile sisteme geçen firmalar ve son tebliğdeki firmalar çok farklı segmentlerde. e-Fatura sistemine ilk geçen müşteriler çoğunlukla IT departmanı olan, teknolojiye yatırım yapan büyük şirketlerdi. Son tebliğden önce e-Fatura’ya geçen bu firmalar, vizyon ve altyapı olarak bu geçişe çok daha hazırlardı.

2016’dan beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir? Sektör hakkında ve geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?

Önümüzdeki dönemde ciro ve sektör kapsamlarının genişleyeceğini tahmin ediyoruz. Yeni tebliğin, cirosu 5 milyon ve üzeri olan firmaları kapsayacağına dair söylentiler var. Pazardaki oyuncuların, yeni gelecek mükelleflere göre altyapısını, istihdamını ve yatırımını yapması gerekiyor. Çünkü deneyimlediğimiz iki tebliğ döneminde farklı müşteri profilleri ile karşılaştık. Özel entegratörlerin bu noktada kendilerini regüle etmesi, değiştirmesi ve uygulamalarına farklılıklar getirmesi gerekecek. eFinans olarak 2015 yılında sistemimizden 1 milyon civarında fatura geçerken, bu rakamın 2016 Aralık ayında 5-6 milyon civarında olacağını öngörüyoruz. eFinans olarak altyapı yatırımlarımızı Finansbank, yazılım geliştirmelerimizi ise Cybersoft ile gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında mükelleflerin talepleri ve finansal daralmalar dolayısıyla özel entegrasyon pazarında konsolidasyonların başlayacağını düşünüyorum. Şu anda e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv faturası, KEP alanında çözümler sunuyoruz. Bu bizim için büyük bir pazar. Ürün gamımıza yeni ürünler ekleyerek müşteri bağımlılığını arttırmayı istiyoruz. 2016 yılında, yatırımlarımızı ve iş planımızı müşterilerimizden gelen taleplere ve sektör ihtiyaçlarına göre yapacağız. Bir diğer hedefimiz ise kuruluş amacımız olan e-Dönüşüm projeleri ile finans sektörüne entegrasyonun kapsamını arttırmak. 2016’da pazar payı ve karlılığımızı, müşteri memnuniyeti ve sadakati ile paralel bir şekilde arttırmak istiyoruz.