Hepimizin bildiği gibi ERP uygulamalarının tümünün kurulum sureçleri uzun ve sancılı geçer. Özellikle ERP kullanıcıları kurulum sürecinde çok fazla direnç gösterirler.

ERP kullanıcıları neden direniyorlar?

ERP kullanıcıların direndiği ve karşı çıktığı bir ERP sisteminin hayatta kalması çok zordur. Çünkü ERP sistemleri bir bütündür ve kullanıcıların girdiği veriler ile çalışır. Kullanıcı veri girmeyi bıraktığı veya yanlış girdiği anda bu durum sistemdeki diğer kullanıcıları da etkiler ve raporların yanlış sonuç üretmesine sebep olarak, sistemin çöküşünü başlatır.

Bu yüzden ERP kullanıcıların taleplerini iyi analiz edip, onların istediği doğrultuda sistemi kurup geliştirmek, sistemin yaşaması için çok önemlidir. Kullanıcıların direnişini kırmak ve onları mutlu etmek sağlıklı bir ERP sistemi kurmak için çok önemlidir.

Tabikide ERP sistemlerinin yapmasının imkansız olduğu istekler de kullanıcılardan gelecektir. Bu istekleri uygun bir dille kullanıcıya anlatarak onları mutlu edecek başka çözümler bulmak çok önemlidir.

Bunun yanında bir kullanıcının isteği doğrultusunda sistemi geliştirdiğinizde diğer kullanıcının ekranının bozulmamasını ve mutsuz olmamasını da sağlamanız şarttır. Çünkü bir tarafı mutlu ederken diğer tarafı mutsuz edebilirsiniz. İyi bir ERP danışmanının bu dengeyi çok iyi kurması gerekir. Eğer bu dengeyi kuramazsanız kullanıcı mutsuz olur ve ERPye karşı direnişi başlar.

ERP Kullanıcıları için Uygun Çözümler

ERP Yönetmek, Devlet yönetmek kadar zor olmasa da, insana bağlı bir sistem olduğu için birbirleriyle paralellik gösterir. Kullanıcılardan veya halktan gelen her talebi iyi dinleyip, iyi analiz edip, doğru çözümler üretebilir ve düzgün anlatabilirseniz kullanıcıların veya halkın direnişini çok rahatlıkla kırabilir ve herkesin mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Çünkü kullanıcılar mutsuzlarsa, direnç gösterecek mutlaka bir bahane bulurlar. Bu durumda yapılması gereken tek şey kullanıcıyı mutlu edecek çözümler geliştirmektir. Kavga,dövüş ve tartışmalar ile kullanıcının mutsuz olduğu ERP sistemlerinin başarılı olması gerçekten çok zordur…

Yazar:

Endüstri ve Bilgisayar Mühendisi
Managing Director / Founder @ >Click Carrot