ERP HABER – erpturk.com işbirliği ile hazırladığımız ERP Seçim Dosyasının bu seferki durağı Oracle Türkiye oldu. ERP Seçen bir firmanın Oracle Türkiye ve Oracle ERP çözümleri ile ilgili tüm bilmek istediklerini Oracle Türkiye ve Orta Asya Bölgesi İş Uygulamaları Direktörü Sn. Yüce Erim cevapladı.

oracle erp

ERP HABER: Bize ORACLE’ın Türkiye yapılanmasından bahseder misiniz?

Yüce Erim: Oracle, dünya üzerindeki tüm coğrafi merkezlerinde olduğu gibi Tütkiye’de de, ofisleri ve geniş iş ortakları ağı ile müşterilerine en alt donanım katmanından en üst özel iş uygulamasına kadar tüm BT taleplerini karşılayabilecek bir ürün yelpazesi ile hizmet etmektedir.

ERP konusu, iş uygulamaları bölümünün ilgi alanlarından birisidir. Bu alanda doğrudan satış ekipleri ve uzman danışmanları ile müşterilerine çağdaş ve vizyoner çözümler sunmaktadır.

ERP HABER: ORACLE’ın ürettiği ERP çözümleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yüce Erim: Oracle, kamu sektöründen özel sektöre kadar uzanan ve geniş bir yelpazeye yayılan bir müşteri portföyüne sahiptir. Finans, medya ve iletişim, otomotiv, havacılık, enerji, sağlık ve taşımacılık gibi sektörler de dahil olmak üzere her sektörden ve her büyüklükten firma Oracle çözümlerinden yararlanmaktadır. Oracle olarak kesintisiz inovasyon, ihtiyaca göre özelleştirilebilir sistemler, düşük sahip alma maliyeti ve yüksek seviyeli verimlilik sağlama anlayışıyla hareket ediyoruz. Sunduğumuz yenilikçi teknoloji çözümleriyle müşterilerimiz adına rekabet avantajı yaratmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Oracle’ın ERP çözümlerinin en önemli avantajlarından biri, farklı sektörde ve farklı büyüklükteki firmalar tarafından kullanılabiliyor olmalarıdır. Oracle tarafından sunulan çözümlerin öne çıkan önemli bir özelliği de, fazlı olarak kullanılabilmesi. Bu sayede kurumlar uzun dönemlere yayılan projeler yerine hızlı ve kolay adapte olabilecekleri sistemlerle çalışma olanağı bulabiliyorlar. Fazlı olarak geçişin bir diğer avantajı ise, kurumların ERP projesine kendi önceliklerine göre başlayıp, ihtiyaçları doğrultusunda çözümler oluşturabilmeleri ve yaygınlaştırma yapabilmeleridir.

ERP fonksiyonları açısından sektörlere yönelik olarak geliştirdiğimiz çok sayıda çözüm ve teknolojilerimiz bulunuyor. Zira ERP sistemlerinin kullanımı, kurumun yapısına ve bulunduğu sektöre göre ihtiyaçlar farklılaştıkça, değişiklik gösteriyor. Örneğin perakende sektöründe insan kaynakları ve mali işler genel olarak diğer sektörlerin ihtiyaçları ile paralel olurken, satın alma, kategori/ürün/fiyat yönetimi ile dağıtım merkezi ve mağazaların yönetimindeki ihtiyaçlar farklılık göstermektedir. Başka örnek daha vermek gerekirse; örneğin müşterinin abone olarak tanımlandığı telekomünikasyon ve enerji dağıtım sektörlerinde operasyonel, varlık/bakım ve faturalama süreçleri tamamen farklı olup uzman kaynak sistemler tarafından beslenmesi ve yürütülmesi gereklidir.

Oracle E-iş Yönetim Sisteminin diğer rakipleri ile en büyük farkı teknolojik altyapısı ve bu konudaki tecrübesidir. Şirketlerin büyümesine ve piyasada daha güçlü ve etkili olmalarına yardımcı olan teknoloji ilerledikçe ve geliştikçe, bu ilerlemeye öncü olan ve referans olarak görülen Oracle, bu konudaki hakimiyeti ve tecrübesi ile müşterilerine benzersiz ve güncel çözümler sunmaktadır.

Oracle yeni nesil teknoloji desteği ile müşterilerinden aldığı güç ve yeni fikirler doğrultusunda geliştirdiği iş uygulamaları ile çok özel ve benzersiz avantajlar sağlamaktadır. Devam eden sürümler, sınırsız destek ve Oracle “Fusion” Uygulamaları ile Oracle, şirketlerin kurumsal ihtiyaçlarının teknolojiyi yönlendirmesini sağlar. Sınırsız Destek, Oracle “Fusion” Uygulamaları sunulduktan sonra, “JD Edwards”, “PeopleSoft”, ve “Siebel” uygulamalarının desteğine ve gelişltirilmesine devam etme planını yansıtmaktadır. Bu planlar, müşterilerimizin Oracle ürünlerinin yol haritasını görmelerine yardımcı olarak mevcut uygulamarına önümüzdeki senelerde de birinci sınıf geliştirme, yenileme ve destek hizmetleri almalarına yardımcı olacaktır. Devam eden sürümler programı, Oracle müşterilerinin yatırımlarını korumak amaçlı verdiği taahüttür. Oracle, müşterilerine kendi kurumları için en iyi olanı seçme özgürlüğü tanımaktadır.

ERP HABER: ORACLE ERP nin yazılım dili ve mimarisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yüce Erim: Oracle, açık endüstri standartlarına kendini adamış, lider bir teknoloji ve bilişim şirketidir. Oracle sahip olduğu tüm teknolojileri kendisi geliştirmiş yani bu teknolojiler çözüm ortaklar tarafından geliştirilmemiş, dolayısı ile kaybedilme ihtimalleri de ortadan kaldırılmıştır. Bu da şirketin bugün neye yatırım yaptığını, yarın hangi teknolojilerin kullanılacağı ve destekleneceği konusunda garanti vermekte, olası herhangi bir problemde Oracle’ı tek bir çözüm noktası olarak sunmaktadır.

Oracle müşterileri, Oracle tarafından devamlı güncellenen mevcut uygulamaları için destek almaya devam edebilirler ya da iş akışlar gerektiriyorsa, herhangi bir ücret ödemeden uygulamalarını yeni teknolojilere yükseltebilirler. Oracle’ın birçok kere ödüllendirilmiş destek yapısı bulunmaktadır. Oracle teknoloji servisi ve desteği konusunda J.D. Power & Associates Certification ödülünü alan tek yazılım sağlayıcısıdır.

ERP HABER: ORACLE ERP nin fark yaratan özellikleri nelerdir?

Yüce Erim: Oracle yeni nesil teknoloji desteği ile müşterilerinden aldığı güç ve yeni fikirler doğrultusunda geliştirdiği iş uygulamaları ile çok özel ve benzersiz avantajlar sağlamaktadır. Geliştirilmeye devam eden çözümler, sınırsız destek ve birlikte çalışabilen iş uygulamaları ile Oracle, şirketlerin kurumsal ihtiyaçlarının teknolojiyi yönlendirmesini sağlar.

Endüstri standartlarını ve süreçlerini destekleyen uygulamalar, kullanıcı verimliliğini arttıran arayüzler, araçlar, süreçler ve raporlama araçları, yerelleştirme destekleri ve bulut bilişim uygulama seçenekleri Oracle ERP’nin fark yaratan özelliklerinden sadece bir kaçı olarak gösterilebilir.

ERP HABER: Sektörel Çözümleriniz var mı?

Yüce Erim: Oracle, tüm dünyadaki onbinlerce müşterisinde geliştirdiği ve rafine ettiği çözüm ve deneyimlerini sektörel güce dönüştürebilmeyi başarmıştır. Hemen her sektöre özgü iş ve ERP uygulamaları ile oluşan deneyimleri son kullanıcıların rekabet gücünü arttırıcı ve hızlı uyarlanabilir yaklaşımlara kavuşturmuştur. Özellikle “JD Edwards” ürün grubu ERP uygulamalarının sektörler ile buluşmasında oldukça baskın ve etkilidir.

– Yetiştiricilik Yönetimi (Poultery Management) hayvancılık sektörüne

– Karışım Yönetimi (Belnd Management) Şarap ve meyvesuyu üretim sektörüne

– Tekstil, ayakkabı üretimi gibi boy, renk, beden vb. Özellikler içeren üretim sektörleri

– Parakendecilik yazılımları.

– Enerji sektörü çözümleri

başlıca  endüstri uygulamaları olarak sayılabilir.

Ancak bu endüstriyel çözümlerin dışında ve belki de en önemli grubu, Finans ve Sigortacılık çözümleri oluşturmaktadır ki, bu alanda Oracle’ın tereddütsüz en zengin ve güçlü ürün portföyüne sahip olduğu kabul edilmektedir.

ERP HABER: Bir ERP yazılımının Esnek olması ORACLE için ne ifade eder?

Yüce Erim: Kurumların ihtiyaçları farklılıklar göstermektedir. ERP’ler iş yapış şekillerini ve süreçleri standardize ederken, şirketin hızını da kesmeyecek ve gelişimine ayak uydurabilecek fonksiyonel zenginlik ve esneklikte olmalıdır.

Oracle için ERP’nin esnek olması yüksek konfigürasyon kabiliyeti, bu konfigürasyonların tercihen teknik adam kullanmadan yapılabilmesi ve tabii ki sürüm güncellemelerinde yapılan konfigürasyonların desteklenmesini ifade eder. Bu anlamda diğer önemli bir konuda, fazlı implemente edilebilmesi ve entegrasyon kabiliyetleridir.

ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık Destek süreleçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yüce Erim: Oracle Danışmanlık Birimi ve Oracle İş ortakları ERP kurulum projelerini yürütmektedir. İmplementasyonlarda, iş ortağının sektör bilgisi ve  kurumun ihtiyacına göre best practiseler üzerinden “Conference Room Pilot” (CRP) yaklaşımı uygulanabildiği gibi, klasik implementasyon metodları da uygulanabilmektedir.

ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Yüce Erim: Türkiye’deki pek çok büyük ölçekli işletme temel ERP projelerini tamamlamış durumda. Bu gruptaki şirketler artık, ERP süreçlerini daha da otamatize etme, süreçlere mobilite getirme, ileri seviyede planlama fonksiyonları ile zenginleştirme ve hatta planlamada optimizasyon kullanma çalışmalarını yürütüyorlar.

Daha orta ölçekli şirketler ve kamuda ise hala temel ERP projeleri şirketlerin öncelikleri arasında yer alıyor.

Gelecekte ERP arayışlarındaki ve dolayısı ile sektördeki en önemli yenilik ERP’nin SaaS olarak sunulması yani ERP’nin, yada en azından bazı modüllerinin hizmet  olarak alınabilmesi olacaktır.

ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?

Yüce Erim: Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri şirketlere işlerini büyütmek ve etkin bir şekilde yönetebilmek için gerekli olan karar destek araçlarını sağlayan entegre iş yönetim sistemidir. Bu destek aracı ile organizasyonlar ihtiyaç duydukları veriye, ihtiyaç duyulan anda ve ihtiyaç duyulan formatta erişir. Kurumsal kaynak planlama sistemleri çalışanlara işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları bilgilere şirket içinde çok daha hızlı ve kolay yollarla erişim imkanı vermesi sonucu; çalışanların daha yüksek sorumluluk bilinci ile ve daha etkin bir şekilde çalışmalarına olanak sağlar. Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri sayesinde herhangi bir noktada bir değişiklik olması durumunda bu bilgi sistemde uygun şekilde güncellenir ve ilgili kişilere gerektiği durumlarda değişikliği bildiren uyarılar gönderilebilir. Bu sayede şirket yönetiminden sorumlu kişiler aktiviteleri daha net bir biçimde görme imkanına sahip olur ve anlık şirket verilerine göre karar verme yeteneklerini arttırabilirler.

ERP HABER: Sizce Bir ERP yazılımına karar vermeden önce firmaların değerlendirmesi ve araştırması gereken en önemli 3 konu nedir?

Yüce Erim: Bir kurum ERP yazılımına karar vermeden önce, öncelikle kendi iş ihtiyaçlarının analizini ve önceliklerini çok iyi belirlemelidir. Bu aşamanın yapılması öncesi verilebilecek her türlü karar başarısızlık nedeni olacaktır. Önceliklerin belirlenmesi aşamasında kurum süreçleri gözönünde bulundurulmalı ve bu süreçlerin iyileştirilebilme fırsatları değerlendirilmelidir.

İkinci olarak seçilecek veya tercih edilecek ERP ürünün sağlayabileceği esneklikler değerlendirilmeli ve katı kalıplı tercihlerden uzak durulmalıdır. Çok uzun danışmanlık isteyen ve kurumun işini ürüne uyarlayan ortamlardan kaçınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki, ana amaç seçilecek olan ortamı, kendi iş öncelik ve süreçlerinize göre uyarlayabilmektir.

Adaptasyon süresinin iyice anlaşılması ise son konu olmalıdır. Sınırsız bir destek ve bağlılık gerektirecek sistemler, ERP projesinin sonuca ulaşmasını bir anlamda engelleyecek ve bitmesini engelleyecektir. Yıllar süren adaptasyon projeleri ERP yatırımlarının en temel başarısızlık nedenidir.

ERP HABER: ERP seçim sürecindeki firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

Yüce Erim: Seçim kriterlerini en baştan belirleyip, ihtiyacı ve önceliği tespit etmek ERP projelerinin başarısı için vazgeçilmezdir. Gereksiz fonsiyonalitelere zaman ve kaynak ayırmanın önüne geçmek ancak bu suret ile mümkün olabilir. İş ihtiyaçlarının yönettiği bir ERP seçin süreci her zaman daha fazla başarı şansına sahiptir.

Seçilen ürünün iş yapış şeklini değiştirmesine izin verilmemelidir. Zira bu değişiklikler, adaptasyon süresini ciddi ölçüde uzatabilmektedir.

Referans ziyaret ve görüşmeleri yaparken, benzerlikler ön planda tutulmalı ve endüstri kadar “karşılanan“ iş ihtiyaçları değerlendirmelidir.

ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara ORACLE ERP çözümününün doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?

Yüce Erim: Oracle İş Uygulamalarını stratejisi iki ana başlıktan oluştmaktadır; Eksiksik Çözümler ve Eksiksiz Seçenekler. Eksiksiz Çözümler ile Oracle müşterilerine, sahip olduğu endüstri odaklı çözümleri ile müşteri ihtiyaçları doğrultusunda uçtan uca çözümler sunarken, Eksiksiz Seçenekler ile sahip olacağı Oracle Uygulamalarına ömür boyu destek vereceğini, geliştirmeye devam edeceğini ve diğer uygulamalar ile entegre çalışabilmesini sağlamaktadır. Yine bu çözümleri bulut üzerinden hizmet şeklinde alabilmesini sağlayarak uygulama alanında da farklı seçenekler sunmaktadır. Tüm bu yaklaşımlar Oracle’ın müşteri odaklı stratejisinin bir parçasıdır. Müşterilerin yatırımlarını en kısa zamanda geri almalarını sağlarken, iş süreçlerini en etkin ve efektif şekilde destekleyerek şirket büyümesini ve inovasyonu hızlandırmaktadır.