ERP HABER – erpturk.com işbirliği ile hazırladığımız ERP Seçim Dosyasının bu durağında konuğumuz Teknosol oldu. ERP Seçen bir firmanın Teknosol ve Vera ERP ile ilgili tüm bilmek istediklerini Teknosol Satış Yöneticisi Sn. Filiz Kaşıkçı cevapladı.

ERP HABER: Bize TEKNOSOL’in Türkiye yapılanmasından bahsedermisiniz?

19 yıldır sadece yazılım teknolojilerine odaklanmış olan Teknosol,  en son bilgi teknolojilerine dayalı, firmaların tüm faaliyet alanlarında kullanılabilen, etkin ve çok yönlü ERP yazılımı ‘’Vera ERP’’ projesi ile çözüm üretmektedir. Teknosol, Kadıköy merkezli olup,  proje öncesi ve sonrası tecrübeli danışman ve yazılım desteğiyle de işletmelere uzun süreli hizmet vermektedir.

ERP HABER: TEKNOSOL’in ürettiği ERP çözümleri hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Teknosol Vera ERP, Plastik, metal, inşaat, kimya, ilaç sektörlerindeki orta ve büyük ölçekli birçok firmada kullanılmaktadır. Sektöre ve firmaya göre değişen yapılar  projenin parametrik yapısıyla çözülmüş ya da çözüm parametreye bağlanmıştır.

Vera ERP VIEW entegrasyonu ile günümüz teknolojilerinde sıkça kullanılan akıllı telefonlar ve  tablet bilgisayarlar üzerinden şirket ERP bilgilerine ulaşılması sağlanmıştır. Hepsi farklı işletim sisteminde çalışabilen bu cihazlarda tek bir yazılımla anında erişim ve raporlama  mümkün kılınmıştır.

Vera ERP BARKOD entegrasyonu ile, malzeme alımı, üretim aşamaları, sevkiyat  planlama süreçlerinin şarj, lot, son kullanım tarihi, menşei,  raf detaylı stok takibi izlenebilirliği etkin ve kolayca yönetebilmesi sağlanmaktadır.

ERP HABER: Vera ERP nin yazılım dili ve mimarisi hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Vera erp projesi microsoft .net platformuda geliştirilmiş bir erp paketidir. Proje katmanlı mimari kullanılarak geliştirilmiştir. Programların yazılabilmesi için öncelikle framework altyapısı hazırlanmış daha sonrada bu altyapıya uygun olarak geliştirmeler yapılmıştır.

ERP HABER: Vera ERP nin fark yaratan özellikleri nelerdir?

Vera ERP’nin en önemli farkı; projenin bir bütün paket kapsamında değerlendirmeye sunulmuş olmasıdır. Müşterilerimize sonradan süpriz maliyetler çıkarmıyoruz.  Çoklu firma, kullanıcı sayısı olarak uygun maliyet yaklaşamınlarında bulunuyoruz. Bunun yanısıra 19 yıla aşkın bir süredir sadece yazılım sektöründe iştirak etmiş olmamız ve herhangi bir çözüm ortağımızın bulunmamasıdır. Müşterilerimiz, proje öncesinde ve sonrasında direk bizimle irtibatta olacaklardır. Projemiz ile ilgili tüm geliştirmeler yama olarak değil, projenin orjinaline uygulanmaktadır.

ERP HABER: Sektörel Çözümleriniz var mı?

Vera ERP PROJE Uygulamaları, standart üretim yapmayan proje bazlı çalışan firmalarda  iş süreçlerinin ve maliyetlerinin takip edilmesi sağlar. Proje için satın alınan malzemeler, sevk edilen malzemeler, harcanan işçilik süreleri, yapılan fason harcamalar gibi istekler ile proje detay maliyetinin görülerek ne kadar  kar edildiğinin bilgisi bu uygulamayla takip edilebilir.

Vera İNŞAAT PROJE Modülü,  inşaat sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilmiştir. Proje tekliflerinin hazırlanması, proje teknik yapılandırmasının tanımlanması(Blok,kat,daire tipi), örnek daire maliyetlendirme çalışması, hakedişlerin takibi, günlük puantajların ekip ve iş kolu bazında tanımlanması ve fiili sonuçlar ile karşılaştırılması, proje kapsamında satınalma süreçlerinin takip edilmesi, stokların proje bazlı takip edilmesi, detaylı stok sarfiyat takibi, proje işleyiş süreçlerinin takibi, proje ile ilgili çeşitli masrafların takibi(konaklama,seyahat,yemek vb.masraflar), proje maliyetinin çıkarılması ve karlılık analizinin yapılması gibi tüm  işlemler bu modül ile rahatlıkla takip edilebilmektedir.

Vera ERP İlaç Sektörüne Özel Uygulamaları ile güçlü çözümler yaratmıştır. İlaç sektörünün, satış aşamasında kampanya yürütme kurallarına, GMP kurallarına uygun üretim, validasyon gibi farklılıklar içerir. Bu farklılıklar, depoların takibindeki özel uygulamalarda ve üretimdeki sıkı kalite kontrol uygulamalarında da kendini gösterir, ayrıntılı ay sonu maliyeti ile devam eder. Vera ERP, ilaç sektöründe önemli referansları ile kendini kanıtlamış bir kurumsal kaynak planlama yazılımıdır.

ERP HABER: Bir ERP yazılımının Esnek olması TEKNOSOL için ne ifade eder?

ERP’nin esnek yapıda olması Teknosol için; projenin paremetrik olması, modüler olması ve modülün içerisinde de esnek olmasını ifade etmektedir.

ERP HABER: Orta Ölçekli olup üretim yapan bir firmanın TEKNOSOL ERP çözümü alması durumunda, lisans ve projenin canlıya geçiş dönemine kadarki (Özel geliştirmeler hariç) danışmanlık ücretlerini de içine katarsak ortalama ne kadarlık bir bütçe ayırması gerekiyor?

Firmanın ihtiyacı olacağı modüller kapsamında,  orta ölçekli bir firmada ihtiyaca yönelik olarak uygun bir maliyet yaklaşımı izlenebilir. Ancak; yaklaşık olarak bir bütçe saptaması firma profili ve işleyişi incelenmeden verilmesi çok doğru değildir. Firma büyüklüğü ve kullanıcı sayısına rağmen her firmada, ayrı bir bütçe yaklaşımı söz konusu olacaktır.

ERP HABER: ERP Kurulum ve Danışmanlık Destek süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kurulumda uygulanan standart yollardan bazıları:
Mevcut yapının anlaşılması
Projenin tanıtılması
Eğitim ve bire bir uygulamaların yapılması
Uyarlamaların bu süreçte tamamlanması
Canlı uygulamaya geçmek şeklinde sıralanabilir.  Bu aşamalar sırasında danışmanlık hizmetlerimizde devreye girmektedir. Desteklerimiz, telefon, fax, e-mail yada müşteri sistemine online bağlanılarak verilmektedir.

ERP HABER: Türkiye’deki ERP sektörünün gidişatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

ERP sektörü Türkiye’de doyuma ulaşmadığından hala büyüme potansiyeline sahiptir. Pazar Kobi’lere endeksli olarak büyümektedir. Özellikle Üretim sektörü ERP konusuna ilgi duymakla beraber, firmaların bu işleyişe kendisini hazır hissetmemesi, personel eğitim seviyesi, ERP sistemlerinin maliyeti, firmayı karar vermekte zorlamakta ve uygulamaya geçişi ya erteletmekte ya da belirsiz bir sürece ötelemelerine neden olmaktadır.”
ERP HABER: Türkiye ERP pazarındaki rekabet hakkındaki düşünceleriniz ve önerileriniz nelerdir?

Her sektörde olduğu gibi Erp pazarında oldukça büyük rekabetler  yaşanmaktadır.. Ancak,  kıyasıya rekabetin olduğu bu pazarda erp firmalarının, rekabetten sıyrılıp müşteri memnuniyetini sağlaması gerekmektedir. Erp üreticileri. projelerinin tüm modüllerinin verimli bir şekilde kullanabilir bir seviyeye getirilmesini sağlayarak müşterilerin  beklentilerini karşılamalıdırlar.


ERP HABER: Bir firma neden ERP kullanmalıdır?

Ülkemizde işletmelerin rekabet ortamı sürekli artmaktadır. Bununla birlikte işletmeler sürekli hep daha iyi olmaya hedef haline getirmektedirler. Bu hedefin tek bir amacı vardır.  Firmalar, nasıl daha fazla kar elde edilebileceğini, nasıl daha hızlı büyüyeceğini bilmek isterler. Bunun için çözüm ERP sistemlerine geçmektir. İşletmeler ERP sistemlerine geçiş ile birlikte hızlı ve güvenilir veri akışına sahip olacaktır.

ERP HABER: Sizce Bir ERP yazılımına karar vermeden önce firmaların değerlendirmesi ve araştırması gereken en önemli 3 konu nedir?

Firmaların, ERP yazılımına karar vermeden önce,  kendi ihtiyaçlarını belirleyebilmeleri, projenin takip ve yürütülmesini sağlayacak ekip oluşturmaları ve Erp yapılarına uygun olabilecek şirket içi düzenlemeler ile alt yapılarını  oluşturmaları  gerekmektedir.  Bu alt yapıya örnek olarak, departmanların belirlenmesi, depoların oluşturulmasını verebiliriz.

ERP HABER: ERP seçim sürecindeki firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

ERP seçimi yapacak firmaların, öncelikle, kendi yapılarına  uygun,  ERP yazılımını seçmeleri gerekmektedir. İşletmeler, alınacak  yazılım ile ilgili, eğitim ve danışmanlık ücretleri, uyarlama süreçleri, bakım sözleşmesi gibi birçok  kapsamı detaylı inceleyerek şimdi ve daha sonraki yıllarda karşılaşabilecekleri maliyetleri analiz etmelidirler. Paket kapsamı yaklaşımına yakın olan projeler kabul edilmelidir. Alacakları yazılımın  ihtiyaçlarını kapsayacak paremetrik ve esnek bir yapıya sahip olmasıda projenin  ileriki dönemlerde kullanabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Tüm bunların yanısıra; karşılıklı  sağlanacak sıcak iletişim projenin uygulama sürecinde her iki taraf içinde sağlıklı olacaktır.

ERP HABER: Son olarak ERP seçimi yapacak firmalara Vera ERP çözümününün doğru bir seçim olduğunu nasıl anlatırsınız?

Vera ERP yazılımı, firmaya uygun paremetrik ve esnek bir yapıya sahip olması, uzun yıllara dayanan yazılım tecrübesi, referansları ve uygun maliyet yaklaşımları politikası ile firmalara doğru bir çözüm sunmaktadır.