Faik Sönmez İş Geliştirme ve Bilgi Sistemleri Direktörü Berkan Çiçek, son dönemde Nebim ile hayata geçirdikleri ve mağazalarında müşterilerine kişiselleştirilmiş satış fırsatları sunabildikleri Nebim V3 Guided Sales uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Faik-nebim

Berkan Çiçek, 2004 yılından beri Nebim ile iş birliklerinin devam devam ettiğini, 2015 yılından bu yana ise Nebim V3 uygulamalarını kullanmaya başladıklarını söyleyen Çiçek; “Şirketimizde toptan satıştan perakende satışa, üretimden finansa, iş zekasından CRM uygulamalarına kadar tüm süreçlerde V3 uygulamalarını kullanıyoruz. Nebim ile en son gerçekleştirdiğimiz projelerden birisi de Nebim V3 Guided Sales uygulaması. Biz bu uygulama ile mağazalarımızda mobil cihazlar üzerinden stok kontrolü, müşteri bilgilerine hızlı şekilde ulaşım, kasa işlemlerini hızlandırma, sepet ortalamaları ve yok satma gibi parametreleri kontrol edip bunları geliştirebileceğimiz bir ortam oluşması için projeyi gerçekleştirdik. Bu projede iş yoğunluğu en yüksek olan 4 mağazamızda start verdik. Bunlar iki cadde mağazamız iki de alışveriş merkezinde kurulu olan mağazalarımızdı. 9 Nisan itibari ile bu 4 mağazamızda uygulamayı Android cihazlar üzerinde aktif hale getirdik.” diyen Çiçek, Nebim ile gerçekleştirdikleri Nebim V3 Guided Sales uygulamasının faydalarına değinerek devam etti.

“Nebim V3 Guided Sales uygulaması ve ürün öneri motoru ile elde ettiğimiz faydaları şöyle sıralayabiliriz;

      • Reyonda müşterilerimize hizmet veren satış danışmalarımız bir ürünün mağazada var olup olmadığını çok hızlı bir şekilde uygulama ile kontrol edebiliyor.
      • Eğer ürün ilgili mağazanın deposunda yoksa müşterimizi en yakın mağazaya yönlendirebilir veya yine bu uygulama üzerinden diğer mağazamızdan bu ürünler rahatlıkla sipariş edilip mağazaya gelmesi istenebilir.
      • Bu uygulama ile arka planda çalışan ürün öneri algoritması ile müşterinin reyonda sorduğu ürünle birlikte, bunun dışında ürün önerilerinin ne olacağı ile ilgili uygulama bize birtakım önerilerde bulunuyor. Ör: Müşterinin bize sorduğu ürünle birlikte, en çok satılan ürünler, bunu tamamlayan veya alternatif olan ürünler, diğer müşterilerin aynı zamanda göz attığı veya satın aldığı ürünler ilgili çok geniş bir ürün yelpazesinde müşteriye öneriler sunabilecek aynı zamanda sepet derinliğini arttırmayı hedeflediğimiz çok önemli bir uygulama olarak görüyoruz.
      • Müşteri bazında kampanyaları cihaz üzerinden görebiliyoruz. Faik Sönmez olarak müşterilerimize doğum günlerinde hediye ettiğimiz promosyonlar var. Bu promosyonların o müşteriye ait olup olmadığını veya müşterinin hangi tarih aralığında o promosyondan faydalanabileceği gibi bilgileri cihaz üzerinden rahatlıkla erişim sağlayıp görebiliyoruz.
      • Özellikle uygulama ile reyonda satışını gerçekleştirdiğimiz ürünü, tekrar kasaya gidip okutmaya gerek kalmadan reyon fişi transferi ile kasada tek tuşla ürünün satışını gerçekleştirebiliyoruz. Bu aynı zamanda kasada geçirilen zamanın azalmasına fayda sağlarken reyondaki arkadaşların da satış sürecine katkıda bulunmasını sağlamış oluyoruz.”

“Nebim V3 Guided Sales uygulamasını kullandıkları mobil cihazların seçimi hakkında da bilgi veren Çiçek; “Bizim için önemli bir süreçti. Biz bu noktada Android cep telefonları ile ilerleme kararı aldık. Tabi programın mağazalarda kullanılmasıyla birlikte önemli faktörlerden birisi de güvenlik. Biz bu noktada yaptığımız araştırmalar sonucunda mobil cihaz yönetim programlarından firmamız için uygun olanını seçtik ve şu anda yüzde yüz güvenlikle mağazalarımızda ki cep telefonlarının sadece bizim uygulamayı çalıştıracak şekle getirerek bu noktada oluşabilecek eksiklikleri veya güvenlik açıklarını da önlemiş oluyoruz. Aynı şekilde bu kullandığımız yazılımda Nebim V3 Guided Sales ile ilgili bir update olduğunda bunu tek noktadan bütün cihazlara aynı anda bu update’i yayabilme kabiliyetine sahip. Bunun da proje kadar önemsenmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü firmaların bir kısmı bu konudaki güvenlik endişelerinden dolayı programla ilgili çekinceleri olabiliyor fakat biz bunu Nisan ayından beri test ettiğimiz bir ortamda herhangi bir güvenlik açığı olmadan rahatlıkla kullanabiliyoruz. Mağazalarımızda kullanılan mobil cihazları biz sim kartlı olarak mağazalarımıza göndermiyoruz. Tüm bağlantılarımızı mağazalarımızda var olan Wi-Fi cihazları üzerinden güvenli bir şekilde internete çıkararak yapıyoruz Dolayısı ile kullanılan cihazlarda, kullanım amacının dışında herhangi bir arama veya mobil data hatlarının kullanılmasına gerek kalmadan mağazadaki var olan internet hattı üzerinden erişim sağlayarak güvenli bir şekilde server’a bağlantı yapmaktadır.” diye bilgi verdi.

Nebim V3 Guided Sales uygulamasının merkezden yönetimiyle ilgili yaptıkları çalışmalara da değinen Çiçek; “Nebim ile yaptığımız iş birliği ile Nebim V3 Guided Sales uygulamasının merkezden yönetimiyle ilgili yeni bir program daha eklettik. Bu programla birlikte mağazadaki cihazların belirlediğiniz tarih aralığında hangi performansta çalıştığını, ne kadar adet sorgu yaptığını, hangi bölümlerle ilgili daha sık modüllerin kullanıldığını rahatlıkla raporlayabiliyorsunuz. Böylece mağazanın bilgisine başvurmaya gerek kalmadan hangi mağazanızda hangi cihazın hangi sıklıkta kullanıldığını görebiliyor ve gerekirse o mağazaya ikinci veya üçüncü cihazların alınmasına karar verebiliyorsunuz. Veya o mağazada cihazla ilgili yapılan sorgulamaların sayısı azsa bununla ilgili oradaki personelden kaynaklanan bir durum olduğunu mu veya cihazdan kaynaklana veya teknolojik alt yapıdan kaynaklanan bir sorun olup olmadığını rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.” dedi.

Çiçek, Nebim V3 Guided Sales uygulaması sayesinde sağladıkları müşteri memnuniyetine de değinerek şunları söyledi; “Bizim Faik Sönmez olarak yaptırdığımız gizli müşteri ziyaretleri deneyimlerin de de gördüğümüz üzere müşterinin hoşlanmadığı durumların en başında mağazada tek başına bırakılmak geliyor. Buda çoğunlukla müşterilerimizin reyonda sorduğu bir ürünün personel tarafından depoya gidilip mevcudiyetinin var olup olmaması ile gerçekleşiyordu. Biz bu uygulama ile birlikte müşteri memnuniyetinin arttığını, satış danışmanının reyonda müşteriyi tek başına bırakarak artık depoya giymeye gerek kalmadığı için bu süreçlerin oldukça iyileştiğini gözlemliyoruz. Müşterilerin aradıkları ürünlerle ilgili hızlı cevap alması, mağazada olup olmayan ürünlerle ilgili en yakın mağazaya yönlendirilebilmesi rahatlıkla veya bulunduğu mağazadan o ürünün başka mağazalardan sipariş edilerek getirtilmesi gibi olanakların sunulması hem müşterinin hayatını kolaylaştırıyor hem de bizim ek ve ilave ürün satışlarımıza katkı sağlayarak sepet ortalamalarımızın artmasına katkıda bulunuyor. Zaten projenin de en başından beri faydasını görmek istediğimiz noktalardan biri, birincisi tabi ki müşteri memnuniyeti, daha sonra sepet ortalamaları ve mağazalarımızla paylaştığımız satış hedeflerine ulaşılabilmek amacı ile ürün önerilerinin hızlı ve çabuk şekilde müşteriye sunulması en temel göstergelerimizden biri.”

Nebim V3 Guided Sales uygulamasını, pilot olarak hayata geçirildiği dört mağazadan elde edecekleri deneyim ile birlikte önümüzde dönemde diğer mağazalarında da hayata geçireceklerini ve bu mağazalarda da aynı faydaları sağlayarak verimliliği artıracaklarını belirten Çiçek son olarak “Teknolojik gelişmelerin hayatımıza soktuğu ihtiyaçlar doğrultusunda Nebim ile olan iş birliğimize devam edip, teknolojiyi mağazalarımızda hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin memnuniyetlerinin arttırılmasına dönük olarak kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Röportaj Videosunu izlemek için tıklayın>

Nebim V3 Guided Sales’i keşfetmek için tıklayın>