Teknolojik gelişmeler her sektörde olduğu gibi bankacılık ve finans sektöründe de değişim gerektiriyor. Bugün sürekli olarak artan rekabette ayakta kalabilmek isteyen bankalar; sadece mevduat yöneten bir oluşum olmaktan öte, ‘en iyi hizmeti sunan’ firmalar haline gelmek için dijital dönüşüme yatırım yapmaya başladılar.

Kısa bir süre önce ‘Fujitsu Future Insights Digital Transformation of Banking Services’ raporunu yayınlayan Fujitsu, yeni iş modellerini ve iş fırsatlarını ortaya koyan dijital dönüşümün bankacılık sektöründeki zorluklarını ve etkisini analiz etti.

fujitsu-blockchain-fast-bankacılık

Dijital Dönüşüm ve Bankacılık Sektörü

Fujitsu’nun raporuna göre, finans şirketleri dijitalleşme konusunda öncüler. Ankete katılan şirketlerin %89’u dijital dönüşüm yolcuğunu başlatmış durumda. Şu ana kadar başlattıkları dönüşüm projelerinin %29’unda istedikleri sonuçlara ulaşmışlar.

Araştırma, daha güçlü ekosistemlere sahip şirketlerin daha büyük sonuçlara ulaştığını ortaya çıkardı. Finans endüstrisindeki şirketler, dijital dönüşüm gereksinimi olarak iş verimliliğini ve büyümeyi işaret ediyor. Bir sonraki en önemli değişim faktörü ise rekabet tehdidi. Bu, muhtemelen endüstriyi önemli ölçüde etkileyen yenilikçi Fintech servislerinden ve diğer benzer trendlerden kaynaklanmakta.

Birincil Nedenler: %31 Verimlilik, %32 Büyüme

İkincil Nedenler: %30 Büyüme, %31 Verimlilik

Üçüncül Nedenler: %23 Tehdit, %17 Yenilik

Dijital Dönüşümle Oluşturulan Yeni Bankacılık Hizmetleri

Fujitsu raporunda gelecekteki dijital bankacılık hizmetleri vizyonunun bir parçası olarak beş trendi de belirledi:

Katılım Bankacılığı

İnsanların günlük yaşamlarında ve işletmelerinde kullandıkları hizmetlere bankacılık hizmetlerini eklemek.

Platform Bankacılığı

Finans hizmetleri sunan şirketlere esnek ve düşük maliyetli bankacılık fonksiyonları sağlamak.

Teknoloji Bankacılığı

Bankaların operasyonel süreçlerini AI teknolojisi gibi ileri teknolojiye dönüştürmek.

Önde gelen bir ABD finans kurumu olan Citibank, AI ve diğer teknolojilerin önümüzdeki beş yıl içinde bankacılık işlerinin %30’unu üstleneceğini tahmin ediyor. Yine ABD’de önde gelen bir yatırım bankası olan Goldman Sachs, genel merkezde çalışan trader sayısını 600’den sadece 2’ye indirdi ve şu anda operasyonların çoğu bilgisayar programları tarafından gerçekleştiriliyor. Japonya’da ise ülkenin mega bankaları, önümüzdeki 10 yıl içinde 30.000 çalışanın iş yüklerini azaltmak için AI ve diğer ileri teknolojileri kullanmayı planladıklarını açıkladı.

Sosyal Bankacılık

Blockchain teknolojisini kullanılarak bireyleri kişisel banka hesapları arasında paylaşım ekonomisine bağlayan yeni faaliyetleri desteklenmek.

Kapsayıcı Bankacılık

Dünya Bankası’na göre, dünya çapında resmi finansal hizmetlere erişimi olmayan veya bu hizmetleri kullanma imkânı bulunmayan iki milyar insan var. Kapsayıcı bankacılıkta hedef, finansal hizmetlere erişme imkânı olmayan, ekonomik olarak zorlanan kişilere finansal hizmetler sunmak.

Bankacılıkta Dijital Dönüşüm

Son birkaç yılda bankacılık sektörünün yüzü fazlasıyla değişti. Geleneksel bankalar için yeni iş modelleri geliştirme konusunda dijital teknolojilerin kullanımını önemli bir fırsat olarak görmeye başladı. Uzmanlık alanlarını yeni bankacılık hizmetleriyle birleştirerek, kullanıcılara sağladıkları değeri yeniden tanımlama şansı yakaladılar. Bu süreçte Yapay Zekâ ve Nesnelerin Interneti kadar Büyük Veri de önemli bir değer olarak karşımıza çıktı.

Bankacılık sektörü, anlamlı veriye en çok ihtiyaç duyulan sektörler arasında. Çünkü Big Data, bankaların rekabeti bertaraf edebilmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Sağladığı derin içgörü, bankalara daha yüksek düzeyde hizmet sunabilecekleri ve daha fazla değer yaratabilecekleri alanlar göstermekte. Ayrıca, analiz edilen veriler müşteri yolculuğunu haritalamak ve rekabet avantajı kazanmak için Yapay Zekâ, Blockchain ve IoT gibi ileri teknolojilerin kullanılmasına da izin vermekte.

İş modelini ve süreçlerini yeniden yapılandırmak, herhangi bir bankanın başarılı dijitalleşmesi için çok önemlidir. Bir bulut uygulamasında yenilikçi yeteneklerden faydalanmak yalnızca dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda iş çapında süreç iyileştirmeleri de sağlar.

Dijital dönüşümün sağladığı iş fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için, güvenilir bir iş ortağı ile birlikte çalışmak vazgeçilmezdir. Fujitsu, API’lar aracılığıyla finansal hizmetlere yönelik bir endüstri platformu sağlayarak AI, IoT, Blockchain gibi en ileri teknolojileri geliştirerek ve uygulayarak yeni bankacılık hizmetlerinin birlikte oluşturulmasına katkıda bulunur.