Rekabet önü kesilemez bir hızla artarken, yöneticiler ilk olarak şirketlerinin verimliliklerini artırmaya yönelik arayışa giriyor. Bu arayışlarında akla gelen ilk cevap ise kurumsal kaynak planlama sistemleri (ERP) oluyor. ERP sektöründe 1989’dan bu yana hizmet veren IAS, Türkiye dahil 27 ülkede 14 farklı dilde hayata geçirdiği sayısız projeyle firmaların; iş süreçlerini yönetmesine yardım ediyor. ERP sektörü ve IAS’deki yeni gelişmelere dair açıklamalarda bulunan CEO Behiç Ferhatoğlu; kurumlar açısından ERP yazılımlarının, canlı, yaşayan sistemler olması gerektiğinin altını çizdi.

ias

IAS yi tanıyabilir miyiz?

IAS, 1989 yılında Almanya’nın Karlsruhe şehrinde kurulmuş bir yazılım şirketidir. 27 yıldır, firmaların iş süreçlerini optimize etmeleri ve yönetmeleri için kurumsal yazılım çözümleri üretiyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana tüm çalışmalarımızı ve enerjimizi bu odaktan hiç çıkarmadık. Tarihimizde 1994 yılında Türkiye ofisimizin kurulması, 1997 yılında TROIA yazılım dilimizin geliştirilmesi, 2000 yılında tüm fonksiyonlarıyla internet üzerinden ulaşılabilen sayılı ERP yazılımlarından olan Java Tabanlı canias ERP V6.01’in hayata geçmesi, 2007’de Ortadoğu ve Körfez Ülkeri’ne hizmet vermek üzere Dubai Ofisimizin açılması, 2014 yılında ERP II+ canias ERP V6.04’ü piyasaya sunmak ve 2016 yılında da Hindistan Ofisi’nin hayata geçmesi gibi çok önemli kilometre taşlarımızla bugün 4 ülkede, 9 ofis ve 50 iş ortağımızla, 27 ülke ve 14 farklı dilde 700 firmaya 25 bin kullanıcıya ulaştık.

IAS’nin sunduğu hizmet ve çözümler nelerdir?

IAS’nin amiral gemisi diyebileceğimiz ana ürünü toplamda 40’ın üzerinde modülden oluşan canias ERP’dir. Müşterilerimizin tercih ve ihtiyaçlarına göre, gerekli olan modüllerin kurulum, uyarlama ve eğitim süreçlerini projelendirmek ve yönetmek bizim sunduğumuz temel hizmetlerdir.Ayrıca, 27 yıllık tecrübelerimizden yola çıkarak hazırladığımız 20 civarında sektörel yazılım çözümümüz bulunuyor. Çözümlerimiz, sektörden kazandığımız know-how’ı; süre ve maliyet faydası başta olmak üzere çeşitli faydalarla yeni projelere aktarmamızı sağlıyor.

Yazılım diliniz TROIA’nın öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

TROIA, 1994 yılında kendi kaynaklarımızla geliştirilmeye başladığımız ve o gün için, TÜBİTAKtarafından bir yazılım şirketine verilen en yüksek desteği alarak geliştirilmiş bir yazılım dilidir. TROIA nesneye dayalı geliştirme ortamına sahip ve açık kaynak kodlu bir üründür. TROIA’yı biz; CTO’muz Hakan Özkara’nın dediği gibi İngilizce’ye benzetiyoruz. Çok fazla sentakskarmaşası olmayan, tamamen hızlı bir şekilde kurumsal yazılım geliştirmeye odaklanmış bir dil. Hem bizim hem de müşterimizin beklentilerini fonksiyonel ve teknolojik olarak cevaplıyor. Platform bağımsız bir altyapısı olmakla beraber Java tabanlı olduğu için %100 web tabanlı bir hizmet sağlıyor. Ayrıca açık sistem mimarisi ile de diğer sistemlerle entegrasyon konusunda büyük avantaja sahip.

IAS, canias ERP ürünüyle 2016 yılının başında yazılım dünyasının kalbi olarak bilinen Hindistan’da hizmet vermeye başladı. Hindistan’da neleri hedefliyorsunuz?

Hindistan’ın IT sektörüne yaptığı yatırımları, artan nüfusu ve yetişmiş insan kaynağı açısından da çok iyi bir noktada olduğunu görüp, IAS yatırımları arasına Hindistan rotasını ekledik. Ürünümüzü Hindistan pazarına da sunabilmenin büyük heyecanını duyuyoruz. Ayrıca büyümemizi hızlandırmak ve ürünümüzü daha ileriye taşımak için Almanya ve Türkiye’nin ardından Hindistan’da da yeni bir yazılım geliştirme ve Ar – Ge departmanı kurduk.IAS Hindistan Ofisi’nin açılmasıyla birlikte, bu yeni ofisin getirdiği avantajı kullanarak hem ürünümüz caniasERP’yi geliştiriyor olacağız hem de Hindistan ve Ortadoğu pazarına hizmet veriyor olacağız.

Hindistan ofisindeki son gelişmeleri bizimle paylaşabilir misiniz?

Şu anda 25 kişilik bir ekiple yeni ofisimizin heyecanını yaşıyoruz. Yazılım geliştirmeci ve danışman arkadaşlarımızın eğitimleri bitti ve ürünümüz caniasERP’ye katma değer sağlamaya, Hindistan içindemevzuata uyarlama çalışmalarına başladılar. Satış ve pazarlama ekibimiz ise caniasERP’nin tanıtım çalışmalarına başladı. Hedef olarak önümüzdeki 3 yıl içerisinde de Hindistan’daki müşteri sayımızı 100’ün üzerine taşımayı planlıyoruz.

Firmalar için ERP yazılımlarının önemi hakkında neler söylemek istersiniz?

Kurumsal kaynak planlama yazılımları, bir işletmenin sinir sistemi olarak değerlendirilmeli. Bir insan vücudu için sinir sistemi ne kadar önemliyse işletme için de bu sistem oldukça önemlidir. Departmanlar arasındaki iletişim, firma içinde neler olup bittiğini görmek, doğru aksiyonları almak şirketin ilerlemesi için en önemli adımları oluşturur. Bu açıdan baktığımızda ERP sistemlerinin işletmelere kattığı değer ve sağladığı kolaylığı anlayabiliyoruz. Ayrıca son yıllarda hepimizin bildiği ve işletmelerin gündeminde olan “Nesnelerin İnterneti (IOT), Endüstri 4.0, İş Zekası, Bulut Sistemi(Cloud)” gibi konular ve hükümetlerin e-dönüşüm politikaları firmaların ERP kullanmasını gerekli kılmaya başladı. Kısacası ERP kullanımı firmaların kendi tercihine bırakılmaktan çıktı, büyümek isteyen firmalar için vazgeçilmez oldu diyebiliriz.

Firmalar, ERP yazılımı seçerken ve sonrasında başarılı olabilmek için nelere dikkat etmeli?

Firma önce kendini iyi tanımalı, ihtiyaçlarını belirlemeli ve bu verilere göre karar vermeli. Firma neyi yapıp yapamadığını, neye gereksinim duyduğunu doğru belirlemeli. Firma bu ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra kendisine uygun bir ERP yazılımı ve hizmet alacağı firmayı seçmeli. Bu arayış sürecinde firmanın tüm kritik personelinin hatta tepe yöneticilerinin de bu sürece aktif olarak dahil olması gerekiyor. İş tabii ki burada da bitmiyor, önemli olan kullanımda olan ERP yazılımının yaşayan, canlı bir sistem olması gerekiyor.

ERP yazılımlarının, yaşayan sistemler olması ne anlama geliyor?

Kurumsal kaynak planlama yazılımları yani ERP sistemleri yaşayan sistemlerdir, şirketlerin ihtiyaçlarına göre sürekli evrilme gösterirler. Hiçbir şeyin aynı kalma ihtimali yok, zaten hiçbir şey değişmiyorsa şirket büyümüyor demektir. En basitinden e-dönüşümle ilgili devletin beklentileri güncelleniyor ve değişiyor. Dolayısıyla müşterilerimiz “biz bir ERP yazılımı aldık, projeyi de yaptık oldu, bitti” şeklinde yaklaşmamalılar. Biz müşterilerimize proje esasında ERP projesinin neden bitmemesi gerektiğini detaylı olarak anlatıyoruz. Projenin sürekli olması, ERP yazılımının kullanımda olması kadar önemli. ERP projeleri bitmemesi gereken projelerdir, bitmişse o işte bir hata başlıyordur. Çok başarılı bir şekilde tamamlanmış ve hayata geçirilmiş bir proje eğer bakımları zamanında yapılmazsa kısa süre içerisinde atıl hale gelebilir.

Üniversitelerle işbirlikleriniz bulunuyor, üniversitelerle ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Üniversite işbirlikleri bizim son 10 yıldır üzerinde ağırlıklı olarak odaklandığımız bir konu. Üniversitelerde bizim alanımız olan kurumsal kaynak planlama yazılımları ile ilgili dersler çoğunlukla teorik olarak veriliyor. Bizler neredeyse tamamı bilgisayar ve endüstri mühendisliğinden mezun olan yazılım geliştirme uzmanı ve danışman arkadaşlarımızla üniversitelerde hem IAS farkındalığı yaratmak hem de sektöre yetişmiş, nitelikli insan gücü kazandırmayı hedefliyoruz. İş dünyasının da üniversitelere laboratuvar, seminer ve eğitim anlamında yardımcı olması gerekiyor. Böylesi bir çalışma iki taraf içinde kazan kazan politikasını geliştirmiş oluyor. Bizler bu noktada üzerimize düşeni üniversitelerle yaptığımız akademik çalışmalarla hayata geçiriyoruz. Son verilere baktığımızda Hamburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi gibi Avrupa ve dünyadan 20’den fazla üniversitede; laboratuvar, caniasERP ve TROIA’ya ait dersler ya da seminer gibi çeşitli uygulamalarla yer alıyoruz. Tabii ki hedefimiz; hem IAS’yi daha geniş bir kitleye tanıtmak hem de iş hayatına bu alanda devam etmek isteyen gençlerimize ulaşabilmek veonlara teorinin yanında pratik eğitim imkânı yaratabilmek.

canias ERP’nin Öne Çıkan Özellikleri

  • İleri düzey fonksiyonelite
  • Kullanıcı dostu ve ergonomik arayüz
  • Tam bütünleşik sistem
  • Nesneye dayalı geliştirme ortamı TROIA
  • TROIA’nın sağladığı açık kaynak kod ve esnek altyapı
  • Platform, işletim sistemi ve veritabanı bağımsız
  • Ölçeklenebilir (her büyüklüğe adapte olabilecek altyapı)
  • Web yetenekleri (%100 web tabanlı, Java uyumlu ve mobil uygulamalarla donanmış)
  • Açık sistem mimarisi, 3. parti yazılımlarla entegrasyon avantajı
  • Kolay sürüm güncelleme (proje esnasında firmaya özgü yapılan çalışmaları kaybetmeden ve bunları tekrar tekrar yapmak zorunda kalmadan her yıl çıkan güncellemeleri takip edebiliyor olmak)
  • ERP yazılımının içerisinden İş Zekası ile ilgili analizleri ve raporları direkt sağlaması