ERP HABER – KOBİ’lerin tercihi Canias Kobi ERP oldu. Global operasyonlarını yürüttüğü Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu’daki 23 ülkede 25’den fazla çözüm ortağı aracılığı ile yazılımın geliştirme, Ar-Ge, danışmanlık, satış ve eğitim faaliyetlerini sürdüren IAS, 12 farklı dilde kullanılan CANIAS Kobi ERP yazılımı ile T.C. Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan KOBİ’lerde Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Uygulamaları araştırma kitabında en çok tercih edilen ERP yazılımları arasında ilk üçte yer aldı.

Ülkemiz KOBİ’lerinin ERP kullanım düzeyleri ve verimliliklerine etkisi üzerine yapılan bu araştırma ile çalışmaya katılan firmaların profilleri belirlenerek, herhangi bir ERP sistemi kullanıp kullanmadıkları, ERP sisteminden beklenen stratejik avantajları sağlayıp sağlayamadıkları ve kullanmıyorlarsa nedenlerine ilişkin sonuçlara ulaşıldı.

Günümüzde küresel rekabetin artması ile şirketlerin tedarik zincirlerinin verimliliğini, etkinliğini ve bunlara bağlı olarak da performanslarını artırılması gerektiği vurgulanan yazıda, bunu sağlamanın verimli bir tedarik zinciri kurulabilmesi ve ERP (Enterprise Resource Planning- Kurumsal Kaynak Planlama) yazılımlarının sisteme başarılı bir biçimde uygulanabilmesinden geçtiği söylendi.

Firmaların yüzde 73,1’i, ERP projesinin tahmin edilen bütçeye uyduğunu belirtiyor

Esneklikte, verimlilikte artış, sağlıklı iletişim, düşük işletme maliyetleri, gelir artışı, kısa çevrim zamanları, etkin işbirliği ve yüksek kâr marjı gibi stratejik avantajları vurgulanan ERP projelerinin, tahmin edilen bütçeye uymasına ilişkin elde edilen bulgulara göre firmaların yüzde 73,1’i, ERP projesinin tahmin edilen bütçeye uyduğunu belirtiyor.

ERP projesinin beklentileri karşılayıp karşılamamasına ilişkin firmaların yüzde 80’i projenin beklentileri karşıladığını belirterek, geri kalan yüzde 20’si ise beklentilerini karşılamadığını, bunun sebebinin firmaların ERP sistemleri almadan önce bir beklenti analizi yapmamaları ve çeşitli düzeylerde altyapılarının bir ERP sistemi için uygun olup olmadığını analiz etmemeleri olabileceğini söylüyor.

Elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan firmaların yüzde 72,7’si imalat sektöründe faaliyet göstermektedir. Firmaların yüzde 53,3’ü 50-249 arası çalışana sahiptir. Firmaların yüzde 65,4’ü aile şirketidir. Firmaların yüzde 46,1’i herhangi bir ERP sistemi kullandıklarını, yüzde 53,9’u ise kullanmadıklarını belirtmişlerdir. ERP kullanan firmalarda toplam 27 farklı ERP yazılımı kullanıldığı görülmüştür.

Canias Kobi ERP sektörel ihtiyaçlara cevap verebiliyor

IAS, belirli ölçekteki KOBİ’ler için hazırlanmış CANIAS Kobi ERP, sektörel ihtiyaçları standart yapısında barındıran “SEKTÖREL ÇÖZÜMLER” ve farklı ölçekteki tüm işletmelerin ihtiyaçlarına minimum maliyetle cevap veren “ERP KİRALAMA” modelleri ile ihtiyacınız olan çözümleri size sunmaya devam ediyor.

Yapılan bu araştırmanın orijinaline  www.ias.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Emel Karakoç, IAS Türkiye