Microsoft Dynamics ERP için e-Defter onayı almış ilk ve tek Dynamics ERP iş ortağı olan İUS Yazılım Gn. Müdürü Sn. Ahmet Hakan Balat, Temmuz 2014 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığından onay almış olan e-Defter uygulamaları hakkında bilgi verdi.

electronic_invoices-600

Hakan Balat, “Müşterilerimizden bazıları Ocak 2015’i beklemeden hemen gönüllü olarak e-defter uygulamasına geçtiler. Ürünümüzü satın alıp e-deftere geçen müşterilerimiz şimdiden ödemedikleri noter masrafı, kağıt masrafı ve depolama masraflarını hesaplayınca e-defter yatırımının maliyeti çıkardığını ve önümüzdeki yıldan itibaren kar edeceklerini görmekten çok mutlu olduk.” dedi.

e-Defter ile ilgili çok sorulan 5 soru

Soru: E-defterimi kendi imkanlarımla oluşturabilir miyim?

Cevap: Hayır. GİB onaylı bir yazılımı ya da GİB onaylı bir yazılım üzerinde platform bağımsız çalışabilen bir özel entegratör servisini satın almak zorundasınız.

Soru: E-defter’e geçince muhasebe bilgilerimin tümünü kamu kurumlarına aktarmış olur muyum?

Cevap: Hayır. E-defter ile muhasebe kayıtlarınızı değil sadece resmi defteri oluşturduğunuz tarih ve bu defteri bir daha değiştirmeyeceğinizin ispatı olarak mali mühürle oluşturduğunuz dijital imza bilgilerini GİB’e gönderirsiniz.

Soru: E-defter için bile olsa muhasebe bilgilerimi kimse ile paylaşmak istemiyorum, ne yapmalıyım?

Cevap: Kullandığınız muhasebe programı ile uyumlu bir e-defter yazılımı satın alıp kendi defterlerinizi kendiniz oluşturabilirsiniz. Bu yöntemi tercih ederseniz hiç bir veriniz şirket dışına çıkmamış olur. Sadece resmi makamların talep etmesi halinde sakladığınız bu e-defter dosyasını verirsiniz, hiç bir şekilde çıktı aalmanız gerekmez.

Soru: Kullandığım muhasebe programı ile uyumlu e-defter yazılımı var mı? Nasıl Öğrenebilirim?

Cevap: Gelirler İdaresi Başkanlığının http://edefter.gov.tr/edefteruyumluyazilimlar.html sayfasından kullandığınız muhasebe programının ismini aratıp onay almış uyumlu bir yazılım bulabilirsiniz. Eğer kullandığınız muhasebe programına uyumlu bir yazılım bulamazsanız platform bağımsız yazılımlardan birisini de tercih edebilirsiniz.

Soru: E-defter’in dökümünü alıp yıllık noter tasdiklerini yapacak mıyız?

Cevap: Hayır. E-defter’e geçmeniz halinde artık defter tasdik işlemi ortadan kalmış olacaktır. Hiç bir çıktı almanıza ve bir ilave masraf yapmanıza gerek yoktur.