ERP HABER – Müze Kart’ın Sistem Altyapısı IFS Türkiye ‘den . Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze ve ören yerleri gişelerinin işletimi, modernizasyonu ve yönetimine yönelik geçtiğimiz Eylül ayında yapılan ihaleyi kazanan TÜRSAB ve MTM Bilişim Ortaklığı, operasyonun tüm akışını IFS ERP ile sağlıyor. Şu anda sistem kapsamındaki tüm müzelerde kullanılan “Müze Uygulaması ve Senkronizasyon Modülü” sıfırdan IFS platformunda IFS Türkiye ekibi ile birlikte geliştirilirken, back ofislerde kullanılan satış, stok, servis, bakım gibi diğer süreçler de IFS ERP ile takip ediliyor.

6 yıllık proje planı ile müze gelirlerinin 1 milyon 500 bin TL gibi rekor bir rakama ulaştırılması hedeflenen proje kapsamında 52 müzede kullanılacak müze uygulamalarının yanı sıra; 6 yıllık vizyonda ihtiyaç duyulacak iş modelleri, sistemler ve pazarlama stratejilerini içeren uygulamalar da IFS ERP platformunda geliştiriliyor.

Projenin teknolojik ayağının operasyonlarını yürüten TÜRSAB-MTM Bilişim İş Ortaklığı Teknoloji Direktörü Hakan Büyükbayrak, projenin hazırlık sürecinde sistemle tam uyumlu çalışacak ve tüm operasyonun akışını sağlayabilecekleri bir yazılım altyapısı için arayışa başladıklarını belirtti. Sistem altyapısı için tüm bakım ve destek hizmetlerini kendi bünyesinde sağlayan bir firma arayışıyla yola çıkan MTM, ERP firmalarıyla görüşmeye başladıkları bu dönemdeki en büyük kısıtlamalarının zaman olduğunu vurguluyor. Büyükbayrak konuya ilişkin olarak “29 Eylül 2010 tarihinde ihalenin onaylanması ile başlayan projede, ihale takvimine göre Ocak başında ilk üç (Arkeoloji, Ayasofya, Kariye) müzenin sisteminin devreye alınması gerekiyordu. Bu nedenle hatasız ve hızlı bir geliştirme platformuna ve tecrübeli teknik danışmanlara ihtiyacımız vardı.”  dedi.

IFS Türkiye danışmanlık ekibi tarafından 3 ay gibi kısa bir sürede 6 yıllık vizyona uygun bir şekilde geliştirilen müze uygulaması kapsamında gişe, satış, tahsilat, turnikeden geçiş, kişisel müze kart basımı, geçiş noktalarının IP kameralarla izlenmesi, reklam ağının oluşturulması, mobil uygulamalar, internet satış, şehir kartları ve acentelerle entegrasyon gibi bir çok özel geliştirme bulunuyor.

Müze Kart Projesine ilişkin olarak konuşan IFS Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Öztürk “Müze Kart projesi e-devlet çalışmalarına yönelik güzel bir çalışma oldu. Çok kısıtlı zamana karşılık, çok yoğun bir çalışma ile örnek bir proje çıkardık. MTM ile yaptığımız bu çözüm dünyaya örnek oldu. IFS’in SOA mimarili geliştirilebilir yapısının bu tarz projelerde ne kadar benzersiz bir platform sunduğunu görmüş olduk. Bu projemizde işbirliği yaptığımız MTM Bilişim, TÜRSAB ve Kültür Bakanlığı’na başarılı bir iş teslim etmenin ve Türk kültürüne teknolojik bir katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz. IFS’in global toplantılarında da bu projeden de gururla bahsedeceğiz.” şeklinde konuştu.

Projede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren IFS Proje Yöneticisi Faruk Azaklı ise “Çok kritik ve sorumluluğu ağır bir projenin içerisinde olduğumuzun bilinciyle tüm ekip çok başarılı ve eşine nadir rastlanır bir iş çıkardı. Hazırladığımız servislerdeki en ufak bir hatanın, müzelerde yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin kuyrukta beklemesi anlamına geleceğini çok iyi biliyorduk. Projenin yazılım ve testlerine ayırabileceğimiz süre, analizlerden sonra sadece iki ay gibi çok kısa bir süreydi. 52 müze veritabanı, merkez veritabanı ile a-senkron haberleşmesi gerekiyordu. Çok ciddi psikolojik bir baskı altında neredeyse sıfır hata ile böyle büyük bir projeyi tamamlamış olmaktan, aradan geçen yedi aylık süreç içerisinde ürettiklemizin hayata sorunsuz geçişlerini görmekten ve en önemlisi de projenin hedeflenen gelir artışını yakalayıp Türkiye’mize doğrudan katkı vermesinden çok büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. IFS bileşen tabanlı mimarisinin gücünü ve teknolojik altyapıda sunduğu esnekliği, çok farklı alanlara da taşıyabileceğini,  bu proje ile bir kez daha kanıtlamış oldu.” açıklamasında bulundu.

IFS Türkiye Hakkında: IFS, büyüyen işletmelerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı ERP çözümleri geliştiren bir yazılım firmasıdır. 1983 yılında İsveç’de kurulmuş ve şu anda 54 ülkede 80 ofiste faaliyet göstermektedir. IFS Türkiye 2004 yılında kurulmuş ve hızlı bir büyüme ile aralarında KVK, Aytaç Gıda, Hakan Plastik, Sinpaş İnşaat, FNSS, Dearsan Tersanesi gibi sektörünün lider firmalarının da bulunduğu müşteri portföyüne ulaşmıştır.