ERP HABER – Sektöre kazandırdığı farklı bakış açısı ve istikrarlı büyüme trendi ile sektör liderliğini yakalamış, bugün 30 bini aşkın ürün gamı ile otomotiv ana sanayisine hizmet veren Olimpia Oto Camları’nın; sigorta hizmetlerinden, üretim ayağına kadar bütün süreçlerini kapsayan büyük ERP projesinin tüm detaylarını, bu projeyi başarı ile yürüten IAS iş ortağı Mirengi Yazılım, Olimpia Oto Camları Mali İşler Müdürü Gökhan Aslan ve Bilgi İşlem Müdürü Ayhan Bagaç bizlerle paylaşıyor.

“Sektöre farklı bakış açısı getirdik”

Olimpia Oto Camları olması gereken yeri çok hızlı büyüyerek elde etmiş, istikrarlı temposuyla da sektördeki yerini korumuş bir firma. Olimpia Oto Camları, piyasa koşullarını çok iyi analiz ederek, kendi sektöründe farklı bakış açısı kazanmış; hem Türkiye’de, hem de dünyada, rakiplerinin örnek aldığı bir firma haline gelmiştir. Biz 44 yıllık bir grubuz ama oto camları unvanı ile çalışmaya 1983 yılında başladık. Yönetim Kurulu Başkanımız Alaaddin Zenginer, Ankara’da bir cam atölyesinde başladığı üretimini büyüterek fabrika haline getirmiş. Daha önceleri Ankara fabrika merkez iken, 2000 yılında Gebze fabrika merkez oldu. Şu anda Ankara fabrikanın üretiminin yanında Gebze fabrika OEM ağırlıkta üretim yaparak, ihracat pazarında daha kaliteli, nitelikli ve farklı ürünleri üretiyor.

Sürekli Gelişim için ERP şart

Üretimimizin yüzde 52’si ihraç ediliyor. Büyüme ivmesi başından beri artarak devam ediyor. Sektör lideri olduğumuz için de sürekli verimliliğimizi arttırmamız, üretim takibini çok sıkı yapmamız ve çok iyi planlamamız gerekiyor. İşte Olimpia’yı ERP’ye zorunlu kıldıran noktada bu: Sürekli gelişim gereksinimi.

“30 binlik çeşidi yönetmek için çok iyi bir sistem gerekiyor”

Şu an portföyde 30 binin üzerinde cam çeşidi var. Dünyadaki araç çeşidini ve bizim her çeşide hitap ettiğimizi düşünürsek, buna iş makinelerini de dâhil edersek bu sayının neden bu kadar yüksek olduğunu görebilirsiniz.

olimpia oto camlari canias erp projesi

“Bütün bilgileri CANIAS ERP’den otomatik aktarıyoruz”

Olimpia Oto Camları’nın sigorta şirketleri ile de ortak çalışmaları var. 365 gün 24 saat boyunca, Türkiye’nin her noktasında sigorta kapsamında cam değişim hizmeti veriyoruz. Burada kurumlar arasında ciddi bir evrak ve veri akışı oluyor. Bu sistemin kurgulanması ve işler hale gelmesi bile, başlı başına bir ERP projesi kadar kapsamlı bir iş aslında. Sigorta partnerlerimiz yüzlerce bilgi istiyorlar bu konuda. Birilerinin bunları elle takip etmesi mümkün değil.

Anlık takip yapabiliyoruz.

Şu anda üretim aşamalarını anlık takip edebiliyoruz. Verileri sadece planlamadaki arkadaşlar değil, diğer tüm bölüm çalışanları kendi işleri kapsamında görebiliyor.

ERP’den sonra doğru rapor sonuçlarına ulaşabiliyorsunuz.

İnsan hatasına bağlı olan yanlışların birçoğundan kurtulmuş olduk. Üretimdeki iş emirlerindeki yazım hataları bile büyük sapmalara sebep olabiliyor. Geriye dönük raporlarda yanlışları bulmak için çok uğraşıyorduk. ERP’ye geçtikten sonra doğru rapor sonuçlarını elde edebilirsiniz.

Rapor almak işkence olmaktan çıktı.

Planlama ekibinin girdiği bilgilerden ben ayda bir kere kalitesizlik maliyetlerini hesaplamak için hasar kriterleri raporu isterdim. Net bir rakam çıkamadığı gibi, çok uzun sürerdi bu raporları almak. Şimdi bu raporlar çok farklı şekillerde alınabiliyor. Bana gelen raporlara göre ben direk kalitesizlik maliyetlerine oranları girip dakikalar içinde oluşturuyorum raporu.

” CANIAS ERP ’de bütün özellikler var “

ERP projesine geçmeden önce firmanın her konuda buna hazır olması gerekir. Eleman yeterliliği sağlanmış olmalı. Öncelikle yönetim projeye inanmalı ve bunun takibinde çalışanlarını projeye inandırmalı. ERP seçiminde referanslar, daha önce yapılan projeler çok önemli.

CANIAS’da bütün bu özellikleri bulabiliyorsunuz. Ankara fabrikamız, Gebze fabrikamız, bölge müdürlükleri ve alt bayiler internet altyapısı üzerinden bütün işlemlerini aynı server üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bu yapının kullanılması donanım maliyetlerini düşürmesinin yanında, tek noktadan yönetim, backup alma vb. işlemlerin yapılmasında büyük kolaylıklar sağlıyor.

Ticari paket programlarla işler yürümüyor.

Piyasada birçok ticari paket programı bulunuyor. Ayrıca ERP olarak sunulan ve ERP ile uzaktan yakından ilgisi olmayan ticari paket programlar da piyasada mevcut. Bu tarzdaki paket programlar birçok konuda işletmeleri sınırlıyor. Bir işletmenin ERP’den daha önce ticari paket kullanması işletme için bir dezavantaja dönüşebiliyor. Ticari paket programlardaki dar kalıplar kullanıcıları ERP’ye geçiş sürecinde zorluyor. Kullanıcıların en kısa zamanda daha önce kullandıkları ticari paket programlardaki dar kalıplardan ve alışkanlıklardan kurtulması gerekiyor.