Hemen hemen her sene modellerini yenileyen ve buna bağlı olarak tasarım, tedarik, üretim gibi sayısız alanda iletişim halinde olan ana sanayinin eli ayağı ERP sistemlerinde; IFS gerek ülkemizde, gerekse global pazarda kalitesiyle lider konumda bulunuyor. Biz de otomotiv sanayinin yazılımdaki lider çözüm ortağı IFS`in Türkiye Pazarlama Müdürü Öznur Tekiner ile sundukları çözümleri anlattı.

otomotiv

IFS™; büyüyen işletmelerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı ERP sistemleri geliştiren global yazılım firmasıdır. Sunduğu ürün ve hizmetler işletmelerin kaynaklarını daha verimli kullanarak daha iyi bir işletme performansı, büyüme ve rekabet avantajı yakalamasını sağlar. IFS, 1983 yılında İsveç`te kurulmuş, dünyada 60 ülke ve 80 ofiste, 23 dilde faaliyet gösteren, İsveç’te Stockholm borsasında işlem gören, altı ülkede Ar-Ge merkezi bulunan global kurumsal yazılım sağlayıcılarından birisidir. Aralarında BMW, Volvo, Saab, Emirates, Lockheed Martin, Amerikan Hava Kuvvetleri, Jotun gibi firmaların da bulunduğu 3 bine yakın müşterisi ve 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.

Türkiye’de IFS ne zaman yapılandı?

IFS Türkiye Ofisi 2004 yılında kuruldu. IFS Türkiye merkez ofisi olarak IFS Applications ürününün Türkiye’deki satış, danışmanlık ve bakım faaliyetlerini yürütüyoruz. Türkiye pazarındaki hedefimiz niş ERP projeleri yapmak olduğu için özellikle büyük çaplı projelerde IFS Türkiye olarak kendi danışman ve teknik kadromuz ile hizmet veriyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de dört aktif çözüm ortağımız ile bölgesel ve sektörel olarak geniş bir ekosistem oluşturmuş durumdayız.

IFS ile çalışan firmalar arasında kimler bulunuyor?

2004 yılından bu yana hızlı bir büyüme gösteren IFS olarak; aralarında Durmazlar Makina, KVK Teknoloji, Hakan Plastik, Aytaç Gıda, Samet Kalıp, Makel Elektrik, Bursa Çimento&Beton, Çemtaş, Noki, Teknorot Otomotiv, FNSS Savunma, SKT Otomotiv, Sinpaş İnşaat, Seranit, Müzekart, Dearsan Tersanesi gibi farklı sektörlerde 200’den fazla müşteriye ve 10 binin üzerinde kullanıcıya ulaştık.

Otomotiv sektörüne sunduğunuz çözümler, onlara ne yönde fayda sağlıyor?

IFS ERP otomotivden inşaata, kuyumculuktan gıdaya, enerjiden makinaya kadar pek çok sektöre özel çözümler sunuyor. IFS`in yeni nesil ürünü “IFS Applications” benzersiz kolay kullanım özellikleri, işletmenin uçtan uca tüm ihtiyaçları kapsayabilen fonksiyonalitesi ve esnek mimari alt yapısı ile her ölçekteki işletmenin ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. IFS ERP Uygulamaları’nın bileşen tabanlı yapısı işletmelere adım-adım kurulup devreye alınma imkanı verir. IFS ERP Uygulamaları (IFS Applications), bağımsız araştırma şirketi olan Gartner’ın ERP yazılımlarını değerlendirdiği Magic Quadrant raporunda dünyadaki lider iki ERP firmasından biri olarak gösterilmektedir. IFS’in 6 Ar&Ge merkezinden birisi Almanya’dadır ve burada tamamen otomotiv sektörüne yönelik çözümler üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

Otomotiv sektörünün IFS bünyesinde bulunduğu konum nedir?

ERP sistemlerinin model oluşturma uğraşının tarihsel akışına bakıldığında, temel tedarik zinciri sürecindeki en büyük ilham kaynağının otomotiv sektörü olduğu görülür. Başta Ford, Toyota ve Volkswagen olmak üzere birçok otomotiv firması, ambar-stok yönetimi (Warehouse Management), malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), ana üretim çizelgesi (MPS), kapasite ihtiyaç planlama (CRP), kaba kapasite planlama (RCCP), talep planlama (Demand Planning), müşteri çizelgesi (Customer Schedule), tedarikçi çizelgesi (Supplier Schedule), toplam kalite yönetimi (TCM), istatistiksel proses kontrol (SPC), EDI haberleşme protokolleri, satınalma yönetimi, satış süreci, KANBAN, yeni ürün geliştirme (PDM) gibi ERP’nin mihenk taşı niteliğindeki en kritik süreçlere sayısız katkılar sağlamıştır.

Dünyanın SOA mimarisine sahip ilk ERP sistemi olan IFS ERP Uygulamaları için de durum bu şekildedir. IFS ERP Uygulamaları otomotiv sektörü için ihtiyaç duyulan tüm süreçleri standardında bulundurmaktadır.

En temel süreci hangi modül oluşturuyor?

IFS ERP Uygulamaları’nın otomotiv sektöründe kullanılan en temel süreci, MRP’dir (IFS/MRP). ERP sistemleri zaman içinde her ne kadar çatısı altında birçok süreci barındırır hale gelse de yine de çıkış noktası, doğru ve hızlı çalışan bir MRP modülüdür. IFS ERP içinde de çok güçlü bir MRP-Malzeme İhtiyaç Planlama Modülü bulunmaktadır. IFS’teki bir diğer uygulama ise MPS’tir (IFS/MS). MRP’ye göre otomotiv sektöründe daha çok kullanılan ana üretim çizelgesi, kısa-orta vadeli tahmin bazlı planlama yaptıran bir IFS ERP uygulamasıdır. MPS’le birlikte kullanılan bir diğer uygulama ise geçmiş satış rakamlarını alıp belirli bir istatistiksel model çerçevesinde değerlendiren ve gelecek dönem satışlarını tahmin eden talep planlama sürecidir. (IFS/DP)

IFS ERP sistemi başka hangi süreçlerde otomotiv sektörüne katkı sağlıyor?

IFS ERP Uygulamaları otomotiv tedarik zincirinin yönetimini kolaylaştırmak ve maksimum karlılık elde etmek için bu süreci en verimli şekilde yönetmenize yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. IFS ERP’nin Entegre Ürün Veri Yönetimi (PDM), Değişiklik Yönetimi (ECM), iki yönlü CAD entegrasyonu ve Entegre Doküman Yönetim Sistemi, mühendislik ve tasarım süreçlerini düzenlemenize yardımcı olur. Tek bir sistem içinde çalışan mühendisler, çalıştıkları lokasyon veya hangi tasarım araçlarını kullandıkları fark etmeksizin kolaylıkla bilgiyi paylaşabilir. Ürün geliştirildikten sonra tüm ürün verileri anında IFS Üretim Yönetimi™ yazılımında yerini alarak zamandan tasarruf sağlanır ve bilginin doğruluğunu ve kalitesi artırılır. IFS’in web portalları; tedarikçileri ve müşterileri ortak bir platform içinde buluşturarak gerçek zamanlı bilgiyi paylaşmanızı çok daha kolay hale getirir. Özellikle ana sanayi ile yan sanayi firmalarını birbirine bağlayan çizelgeler, EDI iletişim desteği ile firmaların ERP süreçlerini birbirine bağlamaktadır.

Satış sonrası hizmetler noktasında ürünleriniz neleri içeriyor?

Satış sonrası servis hizmeti veren işletmeler için IFS ERP, tam entegre servis ve garanti yönetimi içerir. Bu, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırmanıza ve satış sonrası gelir fırsatlarından yararlanmanıza yardımcı olur.
IFS ERP, size kurumunuzun herhangi bir prosesinde gereksiz iş süreçlerini tespit edecek ve yalınlaştırmanıza yardımcı olacak araçları sağlar. IFS ERP ile planlamadan uygulamaya yalın operasyonların eksiksiz, gerçek zamanlı bir uygulamasını elde edersiniz. Bu da şirketinizin devam eden işleri azaltmasına, döngü sürelerini kısaltmasına, maliyetleri düşürmesine, envanter dönüşlerini artırmasına, sipariş ile teslimat arasındaki süreyi iyileştirmesine ve diğer stratejik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak bilinçli kararları tam zamanında almasına yardımcı olur.

IFS Kanban™ hakkında bilgi alabilir miyiz?

Toyota Üretim Sistemi’ne dayanan IFS Kanban™; talebi karşılamak için ihtiyacınız olanı öncesinde değil, tam ihtiyaç duyulduğu anda üretmenize yardımcı olur. Doğru, gerçek zamanlı bilgileri kullanarak stoğu en aza indirirken, müşteri memnuniyetini korur ve israfı azaltabilirsiniz. IFS Kanban™, entegre planlama araçları, Kanban hesaplamaları için çok çeşitli seçenekler sunar. Ayrıca stok kontrolüne yardımcı olacak grafiksel simülasyon aracı ile Kanban süreçlerinizi etkin bir şekilde yönetir ve destekler. Müşterilerin daha fazla ürün seçeneği ile verdikleri siparişleri daha kısa teslimat süreleri ile talep etmesiyle güçlü ve güvenilir kalite kontrol süreçlerine sahip olmak daha da önemli hale geldi. Poka-Yoke, istatistiksel proses kontrol (SPC), kontrol diyagramları, süreç yeterlilik indeksleri (PCI), Pip-Up Dosyaları, Düzeltici Önleyici Faaliyet (DÖF), IFS Uygulamaları kapsamında ele alınan önemli kalite süreçleridir.

IFS Business Performance™’ın sağladığı avantajlar nedir?

IFS ERP son derece görsel bir iş çözümüdür. Grafiksel araçları, işinizde neler olduğuna, neler olacağına ve dikkatinizi nelere vermeniz gerektiğine dair gerçek zamanlı bir genel bakış sunar. IFS’nin entegre PC-tabanlı araç paketi olan IFS Business Modeler™; size maksimum verimlilik, karlılık ve müşteri memnuniyeti adına işinizi yeniden yapılandırmak için ihtiyacınız olan ön bilgileri verir. IFS Business Performance™; proje performansı, ürün kalitesi, maliyet veya teslimat süresi gibi işinizin önemli süreçlerinin anlık bir görüntüsünü sağlayan dijital bir gösterge panelidir. Bu bilgileri, daha bilinçli kararlar almak ve ortaya çıkan sorunlara süratle tepki vermek için kullanabilirsiniz.

ERP sistemlerinin ürün geliştirme süreçleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Otomotiv demek yenilik demek, ürün geliştirme demektir. Firmaların hemen hemen her sene model yenilediği düşünüldüğünde, ürün geliştirme faaliyetleri de tüm süreçlerin başlangıcı olarak IFS uygulamalarında PDM başlığı altında değerlendirilmektedir. Bu süreçteki tüm prototip tasarım faaliyetleri, projelendirme, prototip maliyetlendirme, CAD entegrasyonları IFS/PDM ve Mühendislik Yönetimi başlığı altında ele alınan diğer önemli detay süreçlerdir. Neticede bakıldığında aslında ERP sistemlerinin en sorunsuz çalıştığı, modifikasyon gereksiniminin en az olduğu sektör otomotiv sektörüdür. O yüzden bir otomotiv firmasının iş süreçlerini APICS standartlarına göre yazılmış, gerçek anlamda, ciddi bir ERP sistemi olmadan yönetmeye çalışması, işletme açısından orta ve uzun vadede zaman, emek ve para kaybı demek olacaktır.

Otomotiv sektöründe hangi firmalarla çalışıyorsunuz?

IFS 30’u aşkın ülkedeki BMW, Daimler-Chrysler, Volvo, Toyota, Land Rover, Isuzu, Deere&Co. gibi lider otomotiv üreticilerinin tercihidir. IFS, aynı zamanda Linamar ve DuPont Performance Coatings gibi otomotiv tedarikçilerinin ve de Lotus Engineering ve FEV gibi otomotiv mühendislik şirketlerinin de tercihidir. IFS Türkiye’de de pek çok lider otomotiv üreticisinin de tercihi durumunda. Teknorot, SKT, SIO Automotive, Yeşilova Grubu’ndan Cansan ve Canel, Maysan Mando, Feka, Pakkens, Güçsan, Bayrak Lastik, FSS Fren, NSK Group, Şahin Motor Yatakları, Şafak Makine, Thiery Diniz, Atak Taşıt, Revar, Mes Makine, Otoform-Formpart Çukurova Grubu firmalarından Çümitaş ve Çimsataş, gibi pek çok Türk otomotiv üreticisi süreçlerini IFS ERP ile yönetmektedir.