Endüstri 4.0 ya da diğer adıyla Endüstri Devrimi, 2010 yılı sonrasında üretim sektörüne yön veren bir tanım olmuştur. Endüstri devriminin ilk aşaması olan, buharlı makinaların icadı ile başlayan süreçte, üretim hatlarının kurulması ve seri üretime geçilmesi ikinci aşama olarak yani Endüstri 2.0 olarak anılmıştır. Seri üretimde insan faktörünü minimize eden otomasyon sistemlerinin kurulması ve robotlarla üretimin başladığı otomasyon süreci ise Endüstri 3.0 olarak tanımlanmıştır. Günümüzde otomasyon süreçlerinin üzerine inşa edilen ve tedarik zincirinin ilk halkasından müşteri memnuniyeti aşamasına kadar geçen tüm iş süreçlerinin içine de işleyen ve üretimde an be an kullanılan bilişim sistemleri ile endüstri süreci yeni bir isim ile anlandırılmaya başlanmıştır. “Endüstri 4.0”

pargesoft

IDC Türkiye tarafından 12 Ekim tarihinde İstanbul Wyndham Grand Levent Hotel’de düzenlenen etknilikte, çok sayıda sektör temsilcisi kendi kurumları içerisindeki akıllı teknolojilerin kullanımıyla ilgili deneyimlerini paylaştı. Üretim sektöründeki en son küresel trendlerin tartışıldığı etkinlik aynı zamanda Türkiye’deki endüstrinin geleceğine dair derinlemesine analizlerin yapıldığı bir platform oldu.

pargesoft

Pargesoft Genel Müdürü Kaan Altunterim, yeni endüstri devriminde Microsoft’un Dynamics AX, NAV ve CRM ürünlerinin, Microsoft Bulut teknolojileri ile bir araya gelerek; üretimde dijital dönüşümü gerçekleştirdiğini anlattı. Bu dönüşümü

  • Akıllı makinalarla daha akıllı üretim
  • Sırada ne olduğunu doğru öngörüp, önde kalmak
  • Büyük veriden akıllı analizler üretebilmek
  • Müşteri deneyimini zenginleştirmek

Şeklinde özetleyen Kaan Altunterim, bilişimin Endüstri 4.0’a olan etkisinin asıl ayağının, ürün ve hizmetlerin dönüşümünü izlemek olduğunu ve bu dönüşümün getirdiği verileri takip ederek, bütünleşik müşteri deneyimi elde edildiğini belirtti. Süreçlerin optimizasyonuna hızlıca uyum sağlayan donatılmış çalışanlar, akıllı sistemler vasıtasıyla yeni endüstri devrimine hızlıca uyum sağlamaktadır diyerek Microsoft ve Pargesoft olarak Endüstri 4.0 geçişinde bilişim teknolojilerinin yerini anlattı.