KOBİ’lerin bulut bilişim kullanımındaki isteği ve farkındalığı her geçen gün artarken, yarısından fazlası bulut hizmetlerinde ilk tercihini yerel şirketlerden yana kullanmaktadır.

Türkiye’nin veri merkezi Radore, KOBİ’lerin BT altyapı ihtiyaçlarını ve gerçekleştirdikleri yatırımları masaya yatırıyor. KOBİ’ler düşük bütçelerle yüksek ilk yatırım maliyeti bulunan donanım yatırımları yerine bulut üzerinden hizmet almaya daha sıcak bakarken, yerel şirketleri tercih etmektedirler.

M2S araştırma şirketinin, Türkiye’deki 400 KOBİ üzerinde yaptığı araştırmaya göre, KOBİ’lerin bulut bilişim hizmetlerine olan yargısı değişmektedir. Araştırmaya katılan KOBİ’lerin yüzde 71’i bulut üzerinden herhangi bir çözüm kiralayabileceğini ifade ederken, bu oran 2014 yılında yalnızca 30 seviyelerindedir.

Araştırma sonuçlarına göre, KOBİ’lerin yüzde 67’sinin 2017 yılı için ayırdıkları bütçe 50 bin TL’nin altında kalmaktadır. Bununla birlikte yüzde 67,4’ü önümüzdeki 1 yıl içerisinde veri depolama, sanallaştırma, bulut, felaket yönetimi ve yedekleme çözümlerine yatırım yapmayı planlamaktadır.

Türkiye’deki KOBİ’lerin düşük bütçelerle optimum BT hizmetini alabilmenin yolunun bulut çözümlerinden geçtiğini belirten Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Son 3 yıldaki gelişime bakıldığında KOBİ’lerin bulut bilişim kullanımı konusunda bilinçlendiği ortaya çıkmaktadır. Yüksek ilk yatırım maliyetiyle donanım yatırımı yapmak yerine her zaman güncel ve en ileri teknolojiye bulut bilişim ile ulaşmak mümkün hale geldi” dedi.

KOBİ’ler hizmeti yerel şirketlerden almak istiyor

M2S’in araştırma sonuçlarına göre, KOBİ’lerin yüzde 57’si BT hizmetlerini yerel şirketlerden almayı tercih etmektedir. Bu talebi tetikleyen etkenlerin başında Türkçe konuşabilen bir muhatap bulma, kısa sürede ulaşabilme ve her an destek alabilme gibi ihtiyaçlar yatmaktadır.

Bulut hizmeti almayı planlayan KOBİ’lerin en fazla talep ettikleri başlıklar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

• Veri yedekleme (yüzde 40,1)

• Sunucu barındırma ve sanallaştırma (yüzde 23,2)

• Felaket Kurtarma (yüzde 22,2)

Radore, Fiber ve metro ethernet ağ altyapısına doğrudan erişime sahip olmasıyla birlikte yedekli ve yüksek kapasiteli internet erişimi sağlayan network altyapısı sayesinde yüzde 99,99 uptime garantisi vaad etmektedir. Radore Yedekleme Servisleri, veriyi yüzde 90’a kadar sıkıştırarak yüksek verim ile düşük maliyet avantajı getirirken, saniyede 20 Gbit hıza ulaşan yedekleme ağı ile yedekleme süresini kısaltıp, güvenli yedekleme hizmeti sunmaktadır.