Global kurumsal yazılım pazarının lider isimlerinden IFS’in uzun soluklu müşterilerinden olan ENDEL Şirketler Grubu 2003 yılında başladığı IFS ERP projesine yeni versiyon çalışmaları ile devam ediyor. Bünyesinde 1924’den beri Türk Yapı sektörüne hizmet veren kiremit ve çatı sistemlerinin usta ismi Kılıçoğlu markasının da bulunduğu Kırmızı (Pişmiş Kil) grubu ve Arçelik, Bosh, Vestel gibi büyük markalara hizmet veren beyaz eşya yan sanayi grubu da dahil olmak üzere 8 firmada IFS ERP sisteminin kullanıldığı Endel Şirketler Grubu, 2011 yılında geçiş yaptığı IFS Uygulamaları 7.5 versiyonu sayesinde tam entegre ve konsolide bir sistem ile büyüyüşünü sürdürüyor.

kilicoglu-ifs-0

Fotoğraf soldan sağa: Mürsel Bingöl ( Bilgi Yönetim Sistemleri Uzmanı-Endel) , İbrahim Kaygın (Bilgi Yönetim Sistemleri Müdürü-Endel ) , Özlem Yılmaz (Bilgi Yönetim Sistemleri Uzmanı-Endel) , Ahmet Gültekin

Endel Şirketler Grubu bünyesinde bulunan şirketlere IFS ERP ve Bilgi Yönetim Sistemleri ile ilgili konularda destek olan Endel Bilgi Yönetim Sistemleri Müdürü İbrahim Kaygın ve ekibi, Endel bünyesindeki sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin kiremit, tuğla ve çatı sistemleri konularında en eski ve en büyük markası Kılıçoğlu’nu da bünyesinde bulunduran Endel Şirketler Grubu IFS ERP ile maliyet muhasebesinden, dahilide işleme belgesinin sistemden takibi dahil tüm dış ticaret süreçlerine, grup firmaları arasında otomatik mal alış-verişi sağlayan intersite yapısının kurulmasından fason işlemlerine kadar tüm süreçlerini IFS ERP sistemi üzerinden yürütüyor.

Ambar yönetimi tarafında Koatik Depo Yönetimi yapısını benimseyen şirket, ürünlerin depoda hangi lokasyonda olduğunu tarifleyerek stok yönetimi süreçlerinin hızlanmasını sağlıyor, FİFO mantığı ile kontrol edilen depoda anlık sayım bilgilerine ulaşılabiliyor.

IFS E-Fatura uygulamasının Nisan ayını beklemeye gerek kalmadan başlandığını belirten İbrahim Kaygın, e-devlet uygulaması için de çalışmaların sürdüğünü aktarıyor.

Planlama departmanındaki çalışmaların devam ettiği IFS ERP Projesinde, ileri derecede planlama aracı olan IFS’in kısıt bazlı kapasite planlama modüllerinden Advance Planning Board uygulaması için çalışmaları başlattıklarını anlatan Kaygın, “bununla birlikte RRP (Resource Requirements Planning – Kaynak İhtiyaç Planlama) ve CRP (Capacity Requirements Planning – Kapasite İhtiyaç Planlama) çalışmalarını bitirdik, grup içinde bu yapıyı yayma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar Endel için büyük fark yaratacak” dedi.

IFS Bayi ve Kampanya Yönetimi büyük kolaylık sağlıyor

25 ana distribütör firma ve 500 satış noktası dağıtım ağı ile çalışan Kılıçoğlu bünyesinde uygulamaya alınan IFS ERP Bayi ve Kampanya Yönetimi ile satış süreçlerinde hız ve kolaylık sağlanıyor. Daha öncesinde satış siparişleri ile ayrılmaya çalışılan kampanya siparişleri artık anlık raporlar ile IFS ERP’den alınabiliyor. Birebir IFS ERP’deki Bayi ve Kampanya Yönetimi yapısının kullanıldığı Kılıçoğlu’nda kişiye, belirli müşterilere özel ya da fiyat listelerine göre kampanya oluşturulabiliyor. Oluşan kampanyada satış sipariş aşamasında ürünleri seçerek otomatik olarak fiyat alınıyor ve bakiyeler otomatik olarak izleniyor. Kampanyada bayinin ya da distribütörün ne kadar açık bakiyesinin olduğu görülebiliyor. Ödemeler kampanya ile eşleştiriliyor. İlgili kampanyaya yönelik ne kadar ödeme yapılmış, ne kadar açık bakiye var gibi detaylar görülebiliyor. Bayi ve alt bayiler takip edilebiliyor. Bayi ve Kampanya Yönetimi çalışmalarına ilişkin olarak “Fiyat yönetimi, müşteriye özel kampanya ve özel fiyat listesi oluşturma, kampanya sonuç raporlarının ve analizlerinin alınması gibi özellikler bu alandaki çalışmaları oldukça kolaylaştırdığını belirten Kaygın, “ VPN ler aracılığı ile merkeze bağlanan distribütörlerimiz kendi siparişlerini IFS’e bağlanarak girebiliyor ve sipariş durumlarını takip edebiliyor. Siparişleri nerede? Hangi aşamada? Yüklendi mi? Hangi kamyona yüklenmiş? Cari durumları ne? Gibi pek çok sorunun cevaplarını kendileri alabiliyorlar” dedi.

kilicoglu-ifs-1

Üretim bölümünde” veri toplama sistemi” ile yapılan entegrasyonun başarılı olması ile veriye otomatik olarak ulaştıklarını kaydeden Kaygın, fason kurgularının yapıldığını, giriş kalite kontrol sistemi ile gelen ürünün kontrollerinin yapılarak raporlanmasının sağlandığını, en yakın zamanda da CRM, Doküman Yönetimi ve B2B uygulamalarının da siteme dahil edileceğini belirtti.

Endel Grup’un yazılımın standardına müdahale etmeden IFS’in standart süreçlerini kullanarak, şirket içinde yaygınlaştırmak konusunda belirlenmiş bir uygulama anlayışı bulunuyor. Bu çalışma tarzının özellikle sürüm güncellemelerinde büyük bir avantaj sağladığını belirten Kaygın “Bilgi sistemleri Bölümünde yer alan Bilgi Yönetim Sistemleri Uzmanı Özlem Yılmaz ve Mürsel Bingöl ile tüm grup şirketlerine hizmet veriyoruz. Bölüme gelen talepler toplanıp, değerlendirilip, uygunsa plana dahil ediliyor, bu şekilde önceliklere bağlı kalınarak ilerliyoruz” dedi.

IFS’in destek ekipleri ve danışmanlarından tam destek alıyoruz.

ERP almanın knowhow almak olduğunu, ürünü standart olarak kullanmanın bu faydayı en iyi şekilde sunduğunu ifade eden Kaygın, bunun yönetsel açıdan da rahat olduğunu çünkü şirketlerde çalışanlar ve kurumun yapısı değişse bile standart bir yapı ile sürdürülebilir olma şansı elde edildiğini belirtiyor.

8 firmada 6 ayda ERP süreçlerinin tamamlandığını vurgulayan Kaygın, IFS’in danışmanlık ekipleri ile yürüttükleri uyumlu çalışma ve IFS’in destek konusunda gösterdiği titizliğin bu hızda büyük etken olduğunu belirtiyor. “Şu anda da ekipten çok memnunuz. Güvenebileceğimiz ve bilgili bir ekibin olması bizim versiyon geçişi projemizde de büyük kolaylık oldu. Gebze Manisa Ankara, Eskişehir gibi pek çok lokasyonda bize bu desteği sundular. “ dedi.